Pre desetak dana stigle su prve rode u Belo Blato. Tim povodom đaci beloblatske škole i njihovi mentori organizovali su pravi kulturno-umetnički spektakl, prepun emocija, poruka i priča iz života roda i meštana Belog Blata.

Pre desetak dana stigle su prve rode u Belo Blato. To je, sa manjim odstupanjima zbog vremenskih uslova, ustaljeno vreme dolaska roda, koje su meštani željno iščekivali. I ove godine ponovo su im, u skladu sa tradicijom, priredili toplu dobrodošlicu. Tim povodom đaci beloblatske škole i njihovi mentori organizovali su baš pravi kulturno-umetnički spektakl. Prelepo maskirana i „naoružana“ toplim i iskrenim porukama, deca su prvo prošetala širim školskim prostorom iskazujući rodama poštovanje i divljenje. A u Belom Blatu deca su posebno privržena tim dugonogim i elegantnim pticama, donosiocima lepog vremena i životnog optimizma.

Nakon procesije i obilaska prostora u samom centru, gde je godinama bilo najstarije beloblatsko gnezdo, nažalost danas nepostojeće zbog požara, vesela i šarena družina se uputila u dvorište škole. Tamo je nastavljen program sadržajno bogat i prepun emocija, poruka i priča iz života beloblatskih roda i odnosa meštana Belog Blata prema njima. Program je otvoren himnom rodama, a zatim su nastupili mališani iz vrtića i predškolske pripremne grupe, koji su veselo i vizuelno prelepo dočarali povezanost sa dragim rodama. Nakon toga su nastupili i stariji đaci, takođe sa vrlo lepim porukama svojim omiljenim pticama i anegdotama iz života tih plemenitih bića. U prisustvu mnogobrojne publike, od najmlađih pa do onih najstarijih, ovaj neobičan i emocijom ispunjen doček, završen je kako je i započet: pesmom i pogledom u nebo, gde su upravo kružile beloblatske rode, sigurno  svesne da je ovaj spektakl posvećen njima.