Obeležen Dan sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji

0
33

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić danas je predvodila državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić danas je, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji, predvodila državnu ceremoniju polaganja venaca i odavanja počasti u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju u Beogradu. Pored ministarke, vence i cveće su položili i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici ambasada, boračkih udruženja i udruženja za negovanje tradicija, potomci stradalih i građani.

Nacistička Nemačka započela je bombardovanje Beograda bez objave rata na današnji dan, 6. aprila 1941. godine, čime je tadašnja Kraljevina Jugoslavija ušla u Drugi svetski rat. Naredbu za bombardovanje izdao je tadašnji nemački kancelar i vođa Trećeg Rajha Adolf Hitler, a povod za napad bio je državni udar kojim je sa čela Jugoslavije svrgnut knez Pavle Karađorđević zbog pristupa Silama Osovine, nakon čega se Jugoslavija okrenula Saveznicima. Ka Jugoslaviji su tada poletela 484 aviona, od čega su 234 bili bombarderi, a na Beograd je bačeno oko 440 tona zapaljivih bombi. U naletima nemačkih aviona 6, 7, 11. i 12. aprila, prema različitim podacima, stradalo je između 2.000 i 4.000 ljudi, porušeno blizu 700 zgrada, više hiljada je oštećeno. Teško je oštećena Vaznesenjska crkva u kojoj je bilo vernika, a izgorela je i Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu gde je uništeno više od 300.000 knjiga i dokumenata. Prema pojedinim informacijama, jugoslovenska protivvazdušna odbrana oborila je više od 40 nemačkih aviona, a u borbama je poginulo i 11 jugoslovenskih pilota. Kratkotrajni “Aprilski rat” završen je 17. aprila 1941. godine okupacijom i podelom Jugoslavije između Sila Osovine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here