Iako znaju da je malina veoma delikatna voćka mnogi smatraju da je prolećna sadnja idealna za podizanje zasada ove kulture. Čak i ukoliko zakasne sa sadnjom misle da neće biti prevelike štete pa tako često ova voćka svoje izdanke pokazuje tek preko leta, jer je posađena kasno u proleće. Stručnjaci su saglasni da je jesenja sadnja daleko bolja od prolećne.

Stručnjaci iz Poljoprivredne stručne i savetodavne službe kažu da je kao i kod svih drugih voćnih vrsta jesenja sadnja malina daleko bolja od prolećne, kao i da sadnja maline u kasno proleće može biti nepovoljna jer se uvećavaju pupoljci na korenu, iz kojih će izbiti izdanci, pa prilikom sadnje dolazi do njihovog brojnijeg očenjavanja. Pored toga, sve manje vlage u zemljištu i kasni prolećni topli vetrovi, koji isušuju žilice, mogu biti najčešći uzroci lošeg prijema sadnica. Sadnja u suviše vlažno tlo dovodi do toga da se zemljište oko sadnice stvrdne u jaku pokoricu, koja ne dozvoljava da se izdanci iz podzemnog pupoljka probiju na površinu. A sadnica maline se primi tek kada izbiju izdanci iz podzemnih pupoljaka.

Posadite sadnice maline na udaljenosti od 45 cm, sa 1,8 m između redova, u vlažno, ali dobro drenirano, plodno tlo. Otvoreno, sunčano mesto je najbolje. Čvrsto i dobro zalijte. Zavežite letnje plodove dok rastu, odsecajući slabe stabljike (vrstama sa jesenjim plodovima nije potrebna podrška). Dobro zalijevajte biljke tokom sušnih perioda. Berite maline kako i kada sazre. Odsecite štapove sa jesenjim plodovima nakon plodonošenja i odrežite stare štapove letnjih sorti, ostavljajući nove štapove za rod sledeće godine.

Maline se sade u rano proleće, kada je zemlja dovoljno zagrejana da može biti obradiva. U zavisnosti od sorte i regiona, sezona rasta maline može trajati do jeseni. Alijumi poput belog luka, praziluka i crnog luka deluju kao prirodni insekticid za biljke maline, odbijajući bube svojim aromama. Repa služi kao zamka smrdibubu koja prvenstveno cilja na kupusnjače kao što su brokoli, keleraba i karfiol, ali takođe voli i maline. Kao i kod borovnice, prethodno uzgajanje pokrovnih useva kao što su trava i žitarice na mestu sadnje je odličan način da se đubri zemljište i otvori put uspešnim grmovima maline

Maline ne treba saditi uz biljke poput patlidžana, krompira ili paradajza, jer su posebno podložne plamenjači i verticilijumu. Izbegavajte sadnju maline u blizini sličnih useva kao što su borovnice, kupine ili ogrozd kako biste sprečili prenos gljivičnih bolesti koje se prenose iz zemlje.