Đorđe Vukadinović o rezultatima izbora u Mađarskoj

0
90

Komentarišući rezultate izbora u Mađarskoj politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je rekao da je biračko telo u Mađarskoj u kojoj je javno mnjenje pilično antirusko prepoznalo važnost i značaj neutralne politike Viktora Orbana povodom dešavanja u Ukrajini te da su mu zato poklonili svoje poverenje.

Pobeda Viktora Orbana i njegovog Fidesa bila je očekivana na parlamentarnim izborima u Mađarskoj. Fides je osvojio 135 od 199 poslaničkih mandata, dok se ujedinjena opozicija našla na drugom mestu sa 56 mandata. Međutim, najveće iznenađenje predstavlja trećeplasirani pokret Naša otadžbina čiji je lider desničar Laslo Torockaj. Kako komentariše izbore u Mađarskoj pitali smo političkog analitičara i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića.

Mađarska vladajuća koalicija stranaka Fides i Hrišćansko-demokratske narodne partije pobednik je parlamentarnih izbora sa 53 odsto osvojenih glasova dok je 35 odsto birača dalo glas opozicionoj alijansi od šest partija. Mađarski parlament broji 199 poslanika, od kojih se 106 bira po većinskom sistemu, tako što u 106 izbornih jedinica pobeđuje kandidat sa najviše glasova, a preostala 93 mandata dodeljuju se na izborima na kojima se nadmeću izborne liste. Cenzus je bio pet odsto za stranku, 10 odsto u slučaju koalicije dve stranke i 15 odsto ako je reč o koalicijama tri ili više partija.

Komentarišući rezultate izbora u Mađarskoj politički analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je rekao da je biračko telo u Mađarskoj u kojoj je javno mnjenje pilično antirusko prepoznalo važnost i značaj neutralne politike Viktora Orbana povodom dešavanja u Ukrajini te da su mu zato poklonili svoje poverenje. Vukadinović smatra i da bi predsednik Srbije trebalo malo više da se ugleda na dobre poteze Orbana i Erdogana, posebno, kako je rekao, u domenu očuvanja suverenosti zemlje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here