Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom Svetske banke, koju je predvodila regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder.

Tokom susreta, predsednik Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o okvirima državne saradnje sa Svetskom bankom u narednih pet godina, zajmu za projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, programu Evropske unije „Zeleni rast“, sa posebnim osvrtom na razvoj energetskog sektora u Republici Srbiji. Čestitajući predsedniku Vučiću pobedu ostvarenu na nedavno održanim izborima, regionalna direktorka Svetske banke Van Gelder pohvalila je značajan oporavak Srbije nakon krize izazvane pandemijom, istakavši da naša zemlja beleži visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda od 7,5% u 2021. godini.

„Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa najznačajnijim svetskim finansijskim institucijama, uspeli smo da obezbedimo i dodatnih 380 miliona dolara od Razvojne banke Nemačke i Francuske za projekte u Srbiji“, rekao je predsednik Vučić dodajući da je za narednih pet godina dogovorena i realizacija okvirnog plana u visini od jedne milijarde dolara. Plan obuhvata projekte razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, energetske efikasnosti, modernizacije zdravstvenog, železničkog i rudarskog sektora, kao i zajam za razvojnu politiku zelenog rasta.  Predsednik Vučić je istakao da očekuje podršku Svetske banke za unapređenje energetskog sektora Srbije kroz projekat Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji (SURCE), čiji je cilj povećanje energetske efiskanosti u pojedinačnim domaćinstvima u celoj zemlji.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke i njihovim doprinosom razvoju srpske ekonomije, istakavši da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka, koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije