Srđan Milivojević – Ako bude trebalo, Vučić će uvesti sankcije i Rusiji

0
69

Aleksandar Vučić je čovek koji predstavlja politiku koja je spremna da zarad vlasti i opstanka na vlasti uradi štagod treba i štagod se od njega traži i uvešće sankcije Rusiji ako mu bude ugrožen opstanak na vlasti, izjavio je predsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Srbija trpi velike pritiske na međunarodnoj političkoj sceni zbog odbijanja da se u potpunosti svrsta u blok protiv Rusije. U nedavnom intevjuu za britanske dnevne novine Fajnenšel tajms Aleksandar Vučić je istakao da Srbija nema nameru da okreće leđa Rusiji potvrđujući tako narativ koji se dugo upotrebljava i u unutrašnjoj i u spoljnoj politici Srbije. Koliko su takve izjave realne, pitali smo predsednika izvršnog odbora Demokratske stranke Srđana Milivojevića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za londonski Fajnenšel tajms da uprkos pritiscima Srbija neće ugroziti svoje nacionalne interese pridruživanjem zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini. Aleksandar Vučić je u intervjuu za Fajnenšel tajms rekao da Beograd neće “izabrati stranu” uprkos pozivima Evropske unije  da zemlje kandidati za članstvo usklade svoju spoljnu politiku sa Briselom uključujući sankcije Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu.

Predsednika izvršnog odbora Demokratske stranke Srđana Milivojevića pitali smo da li je takva odluka mudra ili je na štetu interesa Srbije.

„Priča se o biranju strana. Ne, mi imamo sopstvenu stranu, interese Srbije. Devetnaest NATO zemalja nas je bombardovalo (1999.) i uvelo nam sankcije“, rekao je Vučić u intervjuu za Fajnenšel tajms. Taj list piše da je bombardovanje Srbije bilo intervencija kako bi se završio „krvavi rat na Kosovu između Jugoslavije i separatista, etnički albanskih militanata“.

Srbija, kandidat za članstvo u Evropsku uniju, već dugo ima jake političke, ekonomske i bezbednosne veze sa Rusijom, koja je takođe snabdeva gasom i podržava Beograd u nepriznavanju nezavisnosti Kosova, piše Fajnenšel tajms.

„Imamo neku vrstu zaštite (od Rusije). Šta (zapadne zemlje) žele? Da ostavimo sve naše nacionalne interese jer neko želi nešto za sebe“ rekao je Vučić, aludirajući na Ukrajinu i želju Zapada da se jedinstveno odgovori na rusku invaziju.

Vučić je dodao da Srbija nije uvela sankcije nikome jer državni vrh ne veruje da bi one promenile bilo šta.

„Možete pritiskati i primoravati Srbiju, ali ovo je naše iskreno mišljenje“, rekao je.

Njegove izjave, ocenjuje Fajnenšel tajms, sugerišu da će Beograd ostati popustljiv prema Rusiji i Kini uprkos pritiscima Brisela.

Lideri EU su u javnosti naglašavali da Srbiju vide kao buduću članicu bloka, ali su privatno pokazivali rastuću frustraciju zbog veza Beograda sa Moskvom i Pekingom. Ipak, boje se da oštrim stavom prema Beogradu neće raditi u korist Rusije i Kine, piše Fajnenšel tajms.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here