Novi ambasador Sjedinjenih Američkih država u Srbiji, Kristofer Hil, je čovek sa ogromnim političkim i diplomatskim iskustvom, rekao je istoričar Milan St. Protić i dodao da sa njegovim dolaskom može da se očekuje i energičnija politika SAD-a prema Srbiji, označivši tandem Eskobar-Hil kao kaznenu ekspediciju.

Novi američki ambasador u Srbiji, Kristofer Hil, je izjavio da je došao u našu zemlju sa novim pogledom na Srbiju iz 2022. godine i da je vidi kao „zemlju koju Sjedinjene Države vide kao važnog partnera i prijatelja“. Izjavio je da je počastvovan imenovanjem, da će voditi veoma jak tim diplomata i da mu posebno predstavlja čast da obavlja tu dužnost u vreme ovakvih izazova, „kada postoji velika potreba da se glas Amerike čuje širom sveta“. Kako komentariše Hilovo postavljenje za ambasadora u Srbiji i šta od njega očekuje pitali smo istoričara Milana St. Protića.

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristofer Hil uručio je 31. marta akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čime je formalno stupio na dužnost. Hil će na položaju ambasadora SAD zameniti Entonija Godfrija koji je na toj funkciji bio od novembra 2019. godine.  Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, je nakon predaje akreditivnih pisama izjavio da je imao „korektan“ razgovor sa novim ambasadorom SAD u Srbiji i da očekuje unapređenje bilateralne saradnje. Hil je, uoči dolaska u Beograd, rekao da želi da bilateralni odnosi SAD i Srbije napreduju „kao nikada ranije“ i da odnos dve zemlje „iz globalnih izazova izađe bolji i jači“.

Komentarišući postavljenje Kristofera Hila za ambasadora u Srbiji, istoričar Milan St. Protić, je rekao da je na dužnost stupio čovek sa ogromnim i diplomatskim i političkim iskustvom i da sa njegovim dolaskom može da se očekuje i energičnija politika Sjedinjenih američkih država prema Srbiji.