Građanski preokret – Zrenjanin je u krizi zbog SNS-a

0
239

Zrenjanin se nalazi u velikoj krizi koja je izazvana lošim vladanjem Srpske napredne stranke, poručili su aktivisti udruženja Građanski preokret na jučerašnjoj debati u zrenjaninskom bioskopu Sinestar.

Postoje ljudi koji su potpuno nezadovoljni funkcionisanjem Zrenjanina pod vlašću Srpske napredne stranke ali se njihov glas retko čuje na javnim skupovima i u medijima. Udruženje Građanski preokret iz Zrenjanina okupilo je Zrenjanince koji su diskutovali o svim nedaćama koje su zadesile Zrenjanin poslednjih godina.

U političkom sistemu Srbije već godinama postoji monopol vlasti jedne političke stranke i njenih koalicionih partnera, navodi Građanski preokret iz Zrenjanina. To udruženje građana  sinoć je u bioskopu Sinestar održalo debatu o krizi političkog sistema i lokalne samouprave u Zrenjaninu koju je posetilo pedesetak ljudi.

Na debati je rečeno da je poslednjih godina opozicioni politički i građanski aktivizam krajnje otežan i zbog toga što vladajuća stranka kontroliše skoro sve resurse neophodne za nesmetano odvijanje ove delatnosti. Sednice skupštine grada održavaju se retko, najvažnije tačke dnevnog reda često se utvrđuju tokom zasedanja pa odbornici nemaju mogućnost da se upoznaju sa sadržajem predloženih odluka. Zbog bojkota lokanih izbora održanih 2020. godine u lokalnom parlamentu ima samo nekoliko opozicionih odbornika koji su marginalizovani, a njihovi predlozi se ne uzimaju u obzir. I druge institucije lokalne samouprave nedostupne su za građanske aktiviste do te mere da im se odbija čak i zakup prostora javnih ustanova za sprovođenje programskih aktivnosti. Direktori svih gradskih javnih preduzeća u Zrenjaninu su vršioci dužnosti, a neki od njih u tom statusu su već godinama. Ovakva praksa nije slučajna. Javna preduzeća su odavno pretvorena u partijske prćije, poručuju iz Građanskog preokreta. Njihova osnovna funkcija više nije da građanima pružaju komunalne usluge, već da obezbeđuju privilegije za pripadnike vladajućih partija. Srpska napredna stranka direktore drži u vd stanju kako bi ih lakše kontrolisala i ucenjivala. Jedan od njihovih glavnih zadataka je i da primoravaju zaposlene da odlaze na mitinge SNS-a i da zapošljavaju stranačke kadrove. Problem je i u tome što su i nosioci najvažnijih funkcija u gradskoj vlasti izgubili autonomiju u odlučivanju. Zrenjaninski SNS je pod prinudnom upravom, što zbog loših rezultata, što zbog gradnje kineske gumare Linglong. Zbog značaja koji za vlast ima ovaj projekat, koji je nesumnjivo štetan za Zrenjanin i Srbiju, gradom se faktički upravlja iz Beograda. Ovakve prilike onemogućavaju normalno funkcionisanje demokratije i sprečavaju političke aktere i građane da koriste svoja ustavna prava da aktivno učestvuju u javnom životu. Postojeće stanje je neodrživo, poručeno je na debati u Sinestaru.

Osim održane debate Kriza političkog sistema i lokalne samouprave u Zrenjaninu biće organizovane još dve debate o radu javnih preduzeća i o strategiji razvoja grada. Moderator prve debate bio je politikolog Miroslav Samardžić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here