Milan Paroški – Povodom Rusije Srbija treba da sledi mađarski primer

0
149

Tokom svoje nedavne posete Srbiji pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Karen Donfrid je rekla da je pitanje uvođenja sankcija Rusiji na stolu pred Srbijom, ali da Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi po tom pitanju. Politikolog Milan Paroški smatra da je odnos Viktora Orbana prema uvođenju sankcija savršen primer za ponašanje Srbije po istom pitanju.

Frustracija u EU zbog ponašanja Srbije, koja odbija da podrži sankcije protiv Rusije, dramatično raste i sve je veći broj diplomata država članica koji traže veći pritisak na Beograd kako bi se konačno odlučio na čijoj je strani. I u prvoj poruci nakon izbora, koju su u ime EU poslali visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i komesar za proširenje i politiku susedstva Oliver Varhelji, jasan je pritisak u tom smeru. Kakav Srbija treba da zauzme stav po pitanju uvođenja sankcija Rusiji pitali smo politikologa Milana Paroškog.

Pomoćnica državnog sekretara Sjedinjenih Država (SAD) za Evropu i Aziju Karen Donfrid rekla je da je pitanje sankcija Rusiji na stolu pred Srbijom, ali da Srbija mora sama da odluči kako će da se postavi po tom pitanju. “Podržavamo Srbiju u daljem svrstavanju uz SAD i EU. Za SAD je važno da se podrži Ukrajina u ratu, ali i da se Rusiji stavi do znanja da mora da plati cenu za ono što radi”, rekla je Donfrid. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se 26. aprila sa Donfrid i razgovarali su o dijalogu Kosova i Srbije, evrointegracijama Srbije i regionalnoj saradnji. Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Srbija je tri puta glasala protiv Rusije u Ujedinjenim nacijama, ali je izričita u tome da podržava samo odluke koje se ne odnose na sankcije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here