Aleksandar Vulin – Uvođenje sankcija Rusiji neće prekinuti rat u Ukrajini

0
47

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je u Atini na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope da uvođenje sankcija Rusiji nije rešenje za  krizu u  Ukrajini.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas u Atini na ministarskom sastanku Procesa saradnje Jugoistočne Evrope na kojem su učestvovali ministri zemalja regiona i predstavnici Privremenih institucija samouprave u Prištini, da je pogrešno mišljenje da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini, kao i da svi problemi potiču od kršenja međunarodnog prava. Naglasio je da je kršenje i ubijanje međunarodnog prava gromoglasno počelo pokušajem ubijanja naše zemlje u NATO agresiji 1999. godine.„Samo povratak principijelnom poštovanju međunarodnog prava rešava sve probleme modernog sveta.

Srbija će se dosledno pridržavati politike poštovanja teritorijalnog integriteta svih država i shodno tome očekuje da se poštuje i njen teritorijalni integritet i očekuje da će proces povratka poštovanja međunarodnog prava krenuti upravo od Srbije”, rekao je Vulin. On  je istakao da je zadatak svih preispitati politiku prema migrantskoj krizi. „Misliti da jedna zemlja može to da reši sama, pogrešno je kao što je pogrešno misliti da sankcije prema Rusiji mogu dovesti do mira u Ukrajini ili da se izbacivanjem Dostojevskog iz programa svetske književnosti jačaju evropske vrednosti”.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je istakao da ukrajinska kriza nije rešila migrantsku krizu, niti umanjila opasnost od terorizma ili dala odgovor na to šta ćemo uraditi sa povratnicima sa ratišta u Siriji i drugim ekstremistima. „Evropska unija ne bi smela da sve svoje napore usmeri samo na probleme izbeglih i raseljenih iz ukrajinskog sukoba, već mora da se podseti da migrantska kriza nije prestala i da neće prestati, već da će, kao što podaci govore, nastaviti da raste. Izostanak jedinstvene evropske politike prema migrantskoj krizi je uzrok svih problema“, kazao je Vulin. Prema njegovim rečima, ukrajinska kriza u bezbednosnom smislu imaće posledice na prvom mestu kada je u pitanju ekonomija i to će uticati na bezbednost svih zemalja regiona, porast cena, inflaciju, energetsku krizu, očekivan pad poljoprivredne proizvodnje iduće godine usled nedostatka veštačkog đubriva, sve će to ugroziti bezbednost svih zemalja, a posebno evropskih. „Srbiju vodi predsednik Aleksandar Vučić, čovek koji je posvećen našoj neutralnosti i samostalnoj politici Republike Srbije, i zato ćemo mi gledati da svoje probleme rešavamo vodeći računa o interesima naše zemlje“, naglasio je srpski ministar policije.

On je istakao da je Srbija posvećena politici bezbednosti i da je srpska policija spremna da deli informacije, učestvuje u svakoj zajedničkoj međunarodnoj akciji i da se bori protiv organizovanog kriminala gde god da se pojavi. „Predstavnici Evropola, Evrodžasta, Interpola mogu da posvedoče koliko je Srbija dobar, pouzdan i transparentan partner. Nema nijedne organizovane kriminalne grupe na našoj teritoriji koja je prepoznata od naših međunarodnih partnera, a da nije procesuirana i razbijena. Srbija je pouzdan i siguran partner i nudi svoje informacije, usluge i policiju u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala. Političari nisu stvorili jedinstvenu Evropu, ali kriminalci jesu. Zato moramo biti korak ispred njih“, zaključio je srpski ministar policije Aleksandar Vulin.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here