Miladin Ševarlić – Zadovoljan sam izbornim uspehom liste NADA

0
103

Posebno sam zadovoljan uspehom liste NADA na prošlim izborima, rekao je predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i nekadašnji narodni poslanik Miladin Ševarlić.

Predsednik Upravnog odbora Društva srpskih domaćina i nekadašnji narodni poslanik Miladin Ševarlić pružio je podršku koaliciji NADA i njihovom predsedničkom kandidatu Milošu Jovanoviću za izbore 3. aprila. Miloš Jovanović je na predsedničkim izbborima zauzeo treće mesto sa skoro 6% glasova, a lista Nada za Srbiju sa 5,38 odsto i 15 mandata zauzela je četvro mesto. Kako je zadovoljan ostvarenim rezultatima koalicije koju je podržao pitali smo Miladina Ševarlića.

Miladin Ševarlić rođen je 1949. godine u Čačku. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, gde je završio magistarske i doktorske studije. Na istom fakultetu je od 2001. godine redovni profesor i šef Katedre ekonomike poljoprivrede i tržišta. Jedno vreme radio je i kao specijalni saradnik na Ekonomskom institutu u Beogradu. Predsednik je Upravnog odbora “Društva srpskih domaćina“.

Kako stoji u zvaničnoj biografiji, Ševarlić je bio predsednik Društva agrarnih ekonomista Srbije i Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije. Član je Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU). Kaže da nikada nije zapustio svoje seosko imanje, zemlju i voćnjake u Preljini.

U politiku je ušao još za vreme bivše Jugoslavije. Imao je nešto više od 18 godina kada je postao najmlađi odbornik u Skupštini grada Beograda. Na političkoj sceni Srbije pojavio se 2016. godine kao nestranačka ličnost na listi Dveri i Demokratske stranke Srbije (DSS). Njegov motiv za skupštinski angažman bio je predlaganje deklaracije protiv genetski-modifikovanih (GMO) proizvoda.

Sa “dverjanima“ i njihovim liderom Boškom Obradovićem razišao se 2019. godine zbog toga što nije prihvatio odluku Predsedništva da ne učestvuje u radu skupštine. “Odlučio sam da ne budem deo bojkota, ali se nisam svađao sa Obradovićem“.

Građanima je bio prepoznatljiv jer je u Skupštinu Srbije dolazio u narodnoj nošnji sa šajkačom na glavi. U intervjuu za “Vreme“ Ševarlić je objasnio da to nije najvažnije ali da je to značajno kao “vizualno opredeljenje“ njegovog polja aktivnosti u parlamentu. To su “pre svega poljoprivreda i selo, svakako i nacionalna pitanja koja su značajna za državu Srbiju i srpski narod“.

GMO i Kosovo bile su dve teme na Ševarlićevom stalnom repertoaru tokom poslaničkog mandata. Bezbroj puta zamerao je vladajućoj koaliciji oko SNS-a da je “nacionalno neodgovorna“ i da na “štetu Srba i Srbije“ žele da reše kosovsko pitanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here