Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ sa radošću najavljuje da će u periodu od 9. do 26. maja ove godine biti održana manifestacija za decu i mlade, „Pesnička štafeta“.

Ovogodišnju „Pesničku štafetu“ vodiće književnik Uglješa Šajtinac koji će sa zrenjaninskim bibliotekarima obići 60 škola na teritoriji Srednjeg Banata i opština Titel i Kikinda. Tokom trajanja manifestacije, učenici osnovnih škola predstaviće svoje poetsko stvaralaštvo i svoje talente, a najbolji pesnički radovi biće nagrađeni na završnoj svečanosti „Pesničke štafete“ koja će biti održana 26. maja na platou ispred Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

Bogatoj zbirci knjiga za decu koje biblioteka povodom manifestacije objavljuje u ediciji “Književnost za decu i omladinu”, ove godine pridružila se kao 44. po redu i knjiga „Sve same drame“ Uglješe Šajtinca koju je ilustrovao Dejan Uzelac.

Neizmerna je radost i čast što ove godine zrenjaninska biblioteka otpočinje svoje pesničko putovanje uz velikog književnika, sugrađanina, koji je bio deo ove manifestacije u danima svog detinjstva, a koji je, potom, postao rado čitan i priznat, o čemu svedoče i brojne nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo.

“Pesnička štafeta”, tradicionalna manifestacija Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” jedinstvena je ne samo po godinama svog trajanja, već i po načinu realizacije i broju učesnika. Prva “Pesnička štafeta” održana je 1975. godine. Od tada, najznačajniji stvaraoci književnosti za decu i mlade bili su gostujući pesnici manifestacije: Desanka Maksimović, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Vesna Aleksić, Mošo Odalović, Raša Popov, Duško Trifunović, Dragan Lukić, Pero Zubac, Igor Кolarov, Dejan Aleksić, Uroš Petrović, Branko Stevanović, Jasminka Petrović… Ukoliko se ima u vidu da svake godine manifestacija okupi oko 10.000 učesnika, dece, prosvetnih radnika, bibliotekara, roditelja, zaposlenih u kulturi, možemo, kroz brojne godine postojanja manifestacije govoriti o generacijama koje su dale svoj trajni doprinos razvoju manifestacije, ali i kulture uopšte i od nje načinili jedinstveno kulturno nasleđe.

Manifestacija promoviše angažovanje i stvaralaštvo dece koja na maternjem jeziku biraju na koji način žele kreativno da se izraze, predstave svoje talente i veštine. Ujedno, promoviše se i podstiče stvaralaštvo namenjeno deci i mladima kroz angažovanje afirmisanih autora i objavljivanje knjige gostujućeg stvaraoca.

Bibliotekari u misiji predstavljanja i očuvanja kvalitetnih kulturnih sadržaja izlaze van same ustanove kulture (koncept “Biblioteka bez zidova”) i sa gostujućim pesnikom odlaze do svakog od učesnika u manifestaciji u 60 škola iz 3 okruga Banata i Bačke.

Кroz “Pesničku štafetu” umrežavaju se književni stvaraoci, bibliotekari, prosvetni radnici i motivišu za stvaranje kvalitetnijih sadržaja namenjenih deci i mladima.