Vulin – Apel vozačima da ne voze pijani ili pod psihoaktivnim supstancama

0
39

Ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin uputio je, povodom međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja, još jedan apel svim vozačima da se odgovorno ponašaju u saobraćaju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

U prva četiri meseca ove godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključeno više od 17.500 vozača, što je za 40 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pri čemu je otkriveno i 850 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 60 odsto više. Od početka godine vozači pod dejstvom alkohola učestvovali su u 1.019 saobraćajnih nezgoda, a vozači pod dejstvom psihoaktivnih supstanci u 37 saobraćajnih udesa. Tokom nedavne pojačane kontrole saobraćaja za vreme praznika, zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 2.608 vozača, od čega je 526 zadržano na trežnjenju u službenim prostorijama jer su imali više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je ukazao na to da je poražavajuće da i pored stalnih upozorenja i pojačanih kontrola saobraćaja i dalje postoje neodgovorni ljudi koji sedaju za volan pijani ili drogirani. Vulin je naveo primer da je u Čoki iz saobraćaja isključen 34-godišnji vozač koji je upravljao mopedom sa 3,59 promila alkohola, dok je u Požegi 46-godišnji vozač upravljao putničkim vozilom sa 3,47 promila u organizmu, dodavši da je u službenim prostorijama zadržano i 96 vozača koji su upravljali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci. Vulin je, ističući da za ovako nesavesno ponašanje nema opravdanja, naveo da je 3. maja u Obrenovcu čovek sa 0,98 promila alkohola u organizmu izazvao saobraćajnu nesreću, a njegovo dete staro sedam godina zadobilo je teške telesne povrede. Saobraćajna policija će i u narednom periodu nastaviti da sprovodi pojačanu kontrolu saobraćaja na svim putnim pravcima, poručio je Vulin.

Saobraćajna policija do 10. maja ove godine sprovodi akciju usmerenu na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, koja se u isto vreme realizuje u trideset evropskih zemalja članica Mreže saobraćajnih policija Evrope – ROADPOL. Takođe, u sklopu ove akcije, u subotu, 7. maja, biće realizovana i akcija pod nazivom „Alcohol and Drugs Marathon”, kada će tokom 24 časa u kontroli saobraćaja biti angažovani svi raspoloživi uređaji za otkrivanje prisustva alkohola i psihoaktivnih supstanci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here