Smatram da je potrebno da mnogo ranije dođemo do dogovora o načinu na koji ćemo delovati i ko će činiti grupu koja će se suprotstaviti sadašnjoj vlasti, rekao je predsednika Demokratske stranke Zoran Lutovac o potencijalnom raspisivanju novih izbora za Skupštinu Beograda.

U javnosti se pojavljuju informacije da bi mogli biti raspisani prevremeni izbori za Skupštinu Beograda. Da li je opozicija spremna za takav scenario pitali smo predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da bi opozicija, ako budu raspisani novi izbori za Skupštinu Beograda, trebalo da razmisli kako da na njih izađe i da ne ponovi greške iz prethodne kampanje. „Želim da se sačuva jedinstvo i da se nastupi uz mnogo više dogovaranja a manje nametanja i silovanja partnera. Ako su pred nama novi izbori u Beogradu, onda bi trebalo da bude manje loših stvari koje su nas dovele do tačke u kojoj smo danas“, rekao je Jeremić. Koje su bile najveće greške opozicije u predizbornoj kampanji koje moraju da isprave ukoliko bude novih izbora i kakve rezultate bi opozicija mogla da ostvari na novim izborima pitali smo predsednika Demokratske stranke Zorana Lutovca.

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je naveo da to što predsednik SNS-a Aleksandar Vučić kaže da će biti izbora „ne mora da znači“ da će ih zaista i biti.

Predsednik SNS-a i Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će predložiti glavnom odboru SNS-a nove izbore u Beogradu ako najveća opoziciona lista želi da ide na prevremene gradske izbore.

„Neću da koristim teške reči, bez obzira šta mislim o prebacivanju Vučić-Đilas koje se navodno odvija samo u medijskom prostoru, a da oni u međuvremenu međusobno ne komuniciraju. Imao sam utisak, ne samo ja nego i mnogi drugi, da će Vučić odgovoriti pozitivno na Đilasov apel da izbegne gubitak legitimiteta“, rekao je Jeremić.

„Vučić ima većinu u Beogradu i sada neko treba da me ubedi da je Đilas otišao kod njega i ubedio ga za sat vremena da tako nešto ne napravi? Kao što kaže jedan Đilasov bliski saradnik – da li vi mislite da se ja kopčam na leđa“, dodao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se „mnogo govori“ o tome da bi ambasador Srbije u SAD Marko Đurić mogao da bude novi ministar spoljnih poslova.

„Imajući u vidu komplikacije koje su pred nama i neophodnost laviranja i finog poznavanja procedura, kao i diplomatskih i političkih odnosa u svetu, mogu da kažem da sam izuzetno zabrinut vešću da bi Đurić mogao da bude šef srpske diplomatije“, zaključio je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova Srbije.