Dan Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“

0
347

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović poručio je danas na svečanosti povodom obeležavanja 6. maja – Dana Garde Vojske Srbije u kasarni „Dedinje“ da njeni pripadnici i danas birani po visokim kriterijumima ponosno čuvaju nasleđe naših predaka, ugled Republike Srbije, ali i mir i bezbednost naših građana.

Dan Garde Vojske Srbije obeležen je danas u kasarni „Dedinje“. Svečanosti je prisustvovao potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je podsetio na važne delove istorijata te jedinice i nadležnosti koje gardisti obavljaju svakoga dana. Ministar je poručio da ne želimo bilo kome da pretimo, ne želimo da više ikada ratujemo, ali da znamo da je jedini način da ne ratujemo da imamo čelično snažnu Vojsku koja će garantovati stabilnost i bezbednost našeg naroda.

Komandant Garde brigadni general Nikola Dejanović poručio je da pripadnici Garde danas sa ponosom i zadovoljstvom obeležavaju svoj Dan, obogaćeni iskustvom iz još jedne u nizu od 192 godine njenog postojanja.

Današnju svečanost u kasarni „Dedinje“ obeležili su defile jedinica Garde i defile motorizovanog ešelona, praćeni nastupom Reprezentativnog orkestra Garde.  Dan Garde – 6. maj obeležava se u znak sećanja na dan kada je naredbom kneza Miloša Obrenovića na Đurđevdan 1830. godine formirana prva gardijska jedinica u Srbiji. Pripadnici Garde obeležavaju Đurđevdan kao krsnu slavu jedinice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here