Vučić i Bramerc – Dobra saradnja Srbije sa Hagom

0
77

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i glavni tužilac Mehanizma za međunarodne krivične tribunale (MIKT) Serž Bramerc ocenili su da je saradnja Srbije sa Mehanizmom dobra i da se realizuje u kontinuitetu uz zalaganje obe strane, a da su zajednički programi u vidu obuka i drugih vidova podrške bili od pomoći, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, sastao se danas sa glavnim tužiocem Mehanizma za međunarodne krivične tribunale Seržom Bramercom. Oni su tom prilikom razgovarali o saradnji Mehanizma i Srbije, primeni nacionalne strategije za kažnjavanje ratnih zločina, pravosudnoj saradnji zemalja regiona u relevantnim predmetima, kao i pitanjima pronalaženja nestalih osoba.

Vučić je sa Bramercom razmenio mišljenja i o mogućnostima za ulaganje dodatnih napora kako bi se pitanje nestalih osoba što pre rešilo, čime bi se u određenoj meri rasteretili regionalni odnosi. „Srbija od samog početka ovo pitanje shvata izuzetno ozbiljno, što je i pokazala nizom aktivnosti, a što očekuje i od drugih strana“, naglasio je Vučić. On je ponovio da će Srbija, uprkos neslaganju oko pojedinih pitanja, nastaviti da se odnosi prema toj saradnji na ozbiljan i odgovoran način, naglašavajući unapređenje regionalne pravosudne saradnje, s obzirom da je Srbija „iskreno posvećena“ da i na taj način doprinese pomirenju u regionu.

Bramerc, koji boravi u Beogradu u okviru priprema za podnošenje predstojećeg izveštaja Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, pozdravio je ulogu Srbije po pitanju regionalnih napora u oblasti kažnjavanja ratnih zločina, istaknuto je u saopštenju. Ocenio je da je Srbija bila izuzetno transparentna u pogledu razmene optužnica i informacija o istragama, što je umnogome doprinelo bržem procesuiranju pojedinih predmeta.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here