Čedomir Stojković – Tužilaštvo je pljunulo na međunarodno pravo i Ujedinjene nacije

0
773

Obrazloženjem za odbacivanje moje krivične prijave protiv učesnika proruskih protesta tužilaštvo je pljunulo na međunarodno pravo i Ujedinjene nacije, izjavio je advokat Čedomir Stojković.

Advokat Čedomir Stojković smatra da je nošenje slike ratnog komandanta jedne vojske i crtanje ratnih oznaka te vojske nesumnjivo podržavanje rata i pozivanje na rat, a o odluci tužilaštva kojom se odbacuje njegova krivična prijava, kako je rekao obavestiće Ministarstvo spoljnih poslova i Organizaciju Ujedinjenih nacija jer tužilaštvo odlukom u kojoj je navedeno da agresivnog rata uopšte nema negira postojanje rezolucije Generalne skupštine UN-a koja nosi naslov “Agresija protiv Ukrajine”.

Advokat Čedomir Stojković u martu je podneo krivične prijave protiv svih učesnika skupova podrške Rusiji nakon napada te države na Ukrajinu. Stojković, koji je nedavno uveo lične sankcije Ruskoj federaciji, u saopštenju je naveo da je krivične prijave podneo zbog nesumnjivog izvršenja krivičnog dela podržavanja agresivnog rat iz člana 386 Krivičnog zakonika Republike Srbije. Za ovo krivično delo propisana je kazna zatvora od dve do 12 godina. Stojkovića smo zamolili da malo šire objasni zašto je podneo krivične prijave.

Učesnici dva skupa podrške Ruskoj Federaciji u Beogradu nisu počinili krivično delo pozivanje na agresivni rat, zaključilo je Više tužilaštvo u Beogradu odbacivši krivičnu prijavu koju je protiv protestanata podneo advokat Čedomir Stojković. Kako se navodi u dopisu tužilaštva, više stotina okupljenih je uzvikivalo parole podrške ruskom narodu, uz potenciranje bliskih odnosa između ruskog i srpskog naroda, uz nošenje zastava i simbola, što ne smatraju pozivom za vođenje agresivnog rata već, kako su istakli, spada u kategoriju slobode misli i uverenja, koje dozvoljavaju Ustav i zakoni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here