Dragana Trifković – Sukob se vodi između Rusije i Amerike i NATO-a

0
304

Komentarišući dešavanja u Ukrajini direktor Centra za geostrateške studije Dragana Trifković je rekla da nije reč o sukobu Rusije i Ukrajine nego o sukobu Rusije s jedne i Amerike i NATO-a s druge strane te da je Ukrajina samo teritorija na kojoj se sukob odvija. Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji od strane Srbije Trifković je napomenula da bi takav potez mogao Srbiju da stavi na rusku listu neprijateljskih zemalja što bi dovelo pre svega do poskupljenja energenata. 

Dragana Trifković, direktor Centra za geostrateške studije u jednoj emisiji opisala je svoj nedavni dolazak iz Moskve ali i stanje na terenu kako u Rusiji tako i u Ukrajini. Posebno se osvrnula na buđenje nacizma u Baltičkim zemljama ali i legalizaciju toga kroz institucije dok se sa druge strane kažnjavaju građani koji gledaju ruske medije sa kaznom od 700 evra. Osim ovoga bilo je dosta reči o osudi Rusije u Ujedinjenim nacijama od strane Vučića ali i posledice koje možemo imati zbog toga. Pitali smo je zašto je rekla da je Ukrajina samo paravan i kakve posledice Srbija može da trpi zbog politike koju vodi ka Rusiji?

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno je usvojio svoje prvo saopštenje od početka ruske vojne akcije 24. februara, u kojem se izražava “snažna podrška” naporima generalnog sekretara Antonija Gutereša da pronađe mirno rešenje “spora” u Ukrajini. U kratkoj izjavi usvojenoj na kratkom sastanku održanom u petak, ne spominju se reči “rat”, “sukob” ili “invazija”, kako mnogi članovi Saveta bezbednosti nazivaju tekuću vojnu akciju Rusije ili “specijalna vojna operacija”, kako to naziva Moskva. U izjavi se “izražava duboka zabrinutost u vezi sa održavanjem mira i bezbednosti Ukrajine” i “podseća da su sve države članice, prema Povelji Ujedinjenih nacija, preuzele obavezu da svoje međunarodne sporove rešavaju mirnim sredstvima”. Rusija, koja ima pravo veta u Savetu beznednosti Ujedinjenih nacija, blokirala je prethodne pokušaje usvajanja saopštenja o Ukrajini.

Komentarišući dešavanja u Ukrajini direktor Centra za geostrateške studije Dragana Trifković je rekla da nije reč o sukobu Rusije i Ukrajine nego o sukobu Rusije s jedne i Amerike i NATO-a s druge strane te da je Ukrajina žrtvovana i da je ona samo teritorija na kojoj se sukob odvija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here