Dragan Petrović – Vladu Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori je trebalo negovati

0
60

Moje skromno mišljenje je da je vladu Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori trebalo negovati jer je formiranje nove vlade težak neuspeh, ocenio je naučni savetnik Dragan Petrović.

Posle izbora vlade Zdravka Krivokapića u Crnoj Gori u Srbiji su se javile nade da će se odnosi dve zemlje normalizovati, ali ta očekivanja se nisu ispunila a ni Krivokapićeva vlada nije bila dugog veka. Naučni savetnik Dragan Petrović je analizirao kakve odnose možemo očekivati s novom vladom Crne Gore.

Dritan Abazović glasovima 45 poslanika izabran je za predsednika 43. Vlade Crne Gore. Protiv su bili samo poslanici Socijaldemokrata. Nova vlada će imati 18 ministarstava, četiri potpredsednika i dva ministra bez portfelja. Abazović je položio zakletvu. Abazović je istakao da će nova vlada počivati na dva glavna stuba – vladavini prava i ekonomskom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca delovanja, i to su: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u Evropsku uniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao i afirmacija dece i mladih. Da li će Vlada Srbije imati bolje temelje za poboljšanje odnosa sa novom Vladom  Crne Gore pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Novi predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović se, prema pisanju Vijesti, osvrnuo na nekoliko izlaganja tamošnjih  poslanika.

„Apostrofiralo se više stvari. Bio sam potpredsednik 42. Vlade i ponosan sam na sve što sam radio u prethodnih godinu i po. I ponovio bih većinu svojih poteza, da sam u situaciji. Tri puta sam donosio teške, ali ispravne odluke“.

Rekao je da je 30. avgust 2020. vrlo značajan datum u istoriji, jer se tada pokazalo da glas u Crnoj Gori nešto vredi i da smena vlasti nije nikakav bauk.

„Kako smo smenili prethodnu, nadam se da ćemo u mnogo boljoj atmosferi smeniti 43. vladu“.

Naveo je da je eskpertska vlada pokazala neke rezultate, ali i slabosti, pre svega u odnosu prema parlamentu.

On je rekao da je spreman na reviziju dešavanja na Cetinju, ali boji se da ako dođe do toga, neki u ovoj sali neće biti zadovoljni što je pravda došla do njih.

„Ja sam ponosan na sve to, 4. i 5. septembra na Cetinju je sve urađeno da se ne prolije krv. Najvažnije je da smo prošli bez žrtava“.

Dodao je i da ne bi ni suzavca bilo da bivši direktor policije nije udario policijskog službenika.

Kazao je da mu ne smeta niko iz DPS-a, DF-a, Demokrata…već ljudi koji ne žele da se bave budućnošću.

„Pokušao sam da vodim pregovore sa svima, jedino Demokratska Crna Gora nije želela da pregovara. Zašto smo ovo uradili? Ne plašimo se mi izbora, već ova zemlja nije spremna za izbore, jer bi potrošila resurse i ušla u dublju političku krizu“.

Kazao je da je ponosan što je SNP deo priče, jer bez njih vlada ne bi imala veliki smisao.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here