Zrenjanin – Noć muzeja 14. maja

0
148

U Narodnom muzeju Zrenjanin, u okviru manifestacije „Muzeji za 10“ koja se ove godine održava osmi puta, u terminu od 14. do 20. maja, biće održana i 15. po redu Noć muzeja. Ovogodišnja tema, proistekla iz teme Međunarodnog dana muzeja je: „Moć muzeja“.

Ovogodišnja manifestacija „Muzeji za 10“ biće održana od 14. do 20. maja, a 18. Evropska noć muzeja će biti obeležena u subotu, 14. maja 2022. Tokom sedam dana besplatnog programa, obeležavajući Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, u preko 56 gradova i mesta širom Srbije, 122 učesnika, na preko 170 lokacija pripremaju raznovrsne sadržaje. Zrenjaninci će Noć muzeja moći da provedu u nekoliko ustanova kulture u gradu.

Evropsku noć muzeja na svojevrstan način obeležiće i Narodno pozorište „Toša Jovanović“.

Noć muzeja u Savremenoj galeriji biće obeležena izložbom „Umetnost za sve: Sinteza u Zrenjaninu i okolini“ i radionicom za decu pod nazivom „Moja skulptura“, u Kulturnom centru Zrenjanina biće postavljena izložba „Mikro“ dok će najmlađi moći da posete radionicu „Mikro mikrobi“. Narodna biblioteka „Žarko zrenjanin“ organizovaće Mini sajam u Klubu knjige i promociju romana Ivana Ivanjija „Usamljenost manjine“, a u galeriji ALUZ biće organizovan likovno-književni projekat i izložba „Stvaranje 2“, kao i tri likovne radionice za decu i mlade i muzički program učenika Muzičke škole „Josif Marinković“.

Kada je u pitanju Narodni muzej Zrenjanin posetioce u Evropskoj noći muzeja očekuju Izložba Muzeja Vojvodine „Strma ravnica, Sto godina od kolonizacije Vojvodine 1921. godine“, izložba crteža „Dobro jutro, drage kolege“ Artura Momirova, izložba „Iz davnina za pokolenja „Akvizicije etnološkog odeljenja 2000-2021“, Kamerna postavka „Britansko staklo“, kamerna postavka „Hendi sport“ u Noći muzeja, Kamerna postavka „Raznovrsnost biljnih semena i njihova moć“, Kamerna postavka „Aparat za veštački pneumotoraks“, Kamerna postavka „Zajedno kroz vekove“ – zajednički rad Arheološkog odeljenja i Konzervatorske službe i Kamerna postavka „Najstarija sačuvana povelja o počasnom građanstvu iz 1859. godine. Salon-kabinet porodice Varadi će od Evropske noći muzeja biti bogatiji za jednu fotografiju nastalu 1905. godine, a u okviru manifestacije biće održane i školica tkanja, radionica „Muzejska potraga“ i radionica vajanja, kao i nastup „Zrenjaninskog kamernog hora“ i Koncert Muzičke škole „Josif Marinković“.

Narodni muzej Zrenjanin je u želji za unapređenjem svog rada aplicirao na konkurse namenjene kulturnim ustanovama. Ministarstvo kulture i pokrajinski sekretarijat za kulturu prepoznali su projekte zrenjaninskog muzeja kao kvalitetne i sadržajne

Direktor Narodnog muzeja Zrenjanin je još izrazio nadu da su dobijena sredstva početak lepog perioda koji je pred ovom ustanovom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here