Miodrag Zarković – Lični interesi pripadnika Vlade i Aleksandra Vučića iznad Srbije

0
134

Naslućuje sa da vlada Srbije mnogo više vodi računa o ličnim interesima pripadnika Vlade i Aleksandra Vučića koji tu vladu sastavlja, nego o intesima same Srbije, dok će Vlada Crne Gore će biti odraz više tuđih interesa a ne interesa građana te zemlje, rekao je novinar Miodrag Zarković komentarišući kakvi će biti odnosi Srbije i Crne Gore u narednom periodu.

Mandatar Dritan Abazović je na konferenciji za novinare predstavio koncept buduće Vlade Crne Gore. Abazović je kazao da je obavestio Skupštinu da je Crna Gora spremna da dobije 43. Vladu. Poslanik Demokratskog fronta Strahinja Bulajić podneo je ostavku na mesto potpredsednika Skupštine čime su stvoreni uslovi za izbor nove vlade i odblokiranje rada parlamenta. Bulajić od 1. marta, kada je počelo redovno zasedanje, nije hteo da zakaže nijednu sednicu parlamenta jer je, kako je tvrdio, novom manjinskom vladom izdata volja birača. Prethodno je u februaru smenjen sa mesta predsednika parlamenta Aleksa Bečić. Novinara Miodraga Zarkovića pitali smo za mišljenje da li će Vlada Srbije uspostaviti bolje odnose sa novom Vladom Crne Gore nego sa prethodnom.

Govoreći o formiranju nove Vlade Crne Gore Dritan Abazović je naglasio: „Ideja je da Crna Gora umesto političke nestabilnosti dobije stabilnost, pomirenje i evropsku perspektivu. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora kad ne funkcionišu institucije. Danas se ne bih bavio sastavom iako je on kompletiran, ni ekspozeom koji je takođe kompletiran. Sad je sve na poslanicima“.

On je kazao da su prioriteti nove Vlade dogovor oko izbora nosioca najviših pravosudnih funkcija.

„Usklađivanje regulative u oblasti pravosuđa sa evropskim i mišljenjem Venecijanske komisije, izborna reforma, revizija u oblasti prosvete i kulture i preispitivanje kadrovskih rešenja. Preispitivanje svih ugovora svih prethodnih vlada. Dalji nastavak reforme službi bezbednosti, predlaganje Zakona o popisu stanovništva“, rekao je Abazović.

Mandatar je poručio da kada je reč o političkim prioritetima, “42. Vladu smo izgubili jer ona nije mogla da nađe zajednički jezik sa poslanicima”.

“Nastavak borbe protiv kriminala i korupcjje, dinamiziranje pregovora sa EU, nastavak započetih ekonomskih reformi, regulisanje odnosa sa verskim zajednicama. Nastavak reforme javne uprave, ravnomerni regionalni razvoj, pročišćavanje biračkog spiska”, biće prioritet nove Vlade Crne Gore kazao je Abazović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here