Najmanje dve velike države pružaju logističku podršku Kosovu u kampanji za dobijanje priznanja

0
72

Radom naših službi bezbednosti došli smo do informacija da najmanje dve velike države pružaju logističku podršku Kosovu u kampanji za dobijanje priznanja i onemogućavanju otpriznavanja. Predao sam predsedniku države diplomatske note četiri države koje su povukle prizanje nezavisnosti Kosova, rekao je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, posle današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Danas je u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike održana sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vućić, a kojoj su prisustvovali ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ministar unutrašnjih psolova Aleksandar Vulin, ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, predsednik Skupštine Ivica Dačić, ministarka pravde Maja Popović i drugi ministri… Na sednici su takođe bili načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i direktor BIA Bratislav Gašić.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost zakazana je nakon što je Kosovo u četvrtak predalo zvanični zahtev za članstvo u Savetu Evrope. Predsednik Srbije je ocenio da je Priština, zahtevom za prijem u članstvo Saveta Evrope, srušila Vašingtonski sporazum.

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković se posle sednice osvrnuo na važenje Vašingtonskog sporazuma , budući da je moratorijum od godinu dana tokom kojeg su Beograd i Priština trebali da se suzdržavaju od akcija učlanjenja u međunarodne institucije i kampanje otpriznavanja nezavisnosti Kosova,  podsetivši da je vlada SAD saopštenjem na godišnjicu od potpisivanja tog dokumenta stavila do znanja da SAD sporazum smatraju i dalje važećim i da su tada pozvali i Beograd i Prištinu da sporazum poštuju. – Predajom formalnog zateva za članstvo u Savet Evrope Priština je pokazala da ne poštuje sporazum, ne poštuje datu reč ni stav države koja je bila domaćin postizanaj sporazuma i učestvovala u njemu. Tako je Priština pokazala da nema nameru da do rešenja dolazi bilo kakvim razgovorom Beograda i Prištine – naveo je on.

Prema njegovim rečima, država je pod velikim pritiscima da dobrovoljno prihavati narušavanje teritorijanog integriteta i rušenje međunarodnog prava i poretka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here