Srđan Milivojević – Ova vlast i ova vlada su generator ekonomske krize

0
75

Ova vlast i ova vlada su generator ekonomske krize a ne neko ko sprečava ekonomsku krizu, rekao je predsednika izvršnog odbora Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Rusko-ukrajinski sukob nesumnjivo stvara globalnu ekonomsku krizu koja zahvata i Srbiju.  Predsednika izvršnog odbora Demokratske stranke Srđana Milivojevića pitali smo kako se naša zemlja snalazi u novonastalim okolnostima.

Posledice ukrajinsko-ruskog sukoba su sve vidljivije, ne samo u političkoj već i ekonomskoj sferi sveta i ako se ne zaustavi, bauk inflacije, koja se odomaćila i beleži rekordne stope u gotovo svim državama, kružiće i narednih godina, a od njega, ako se ništa ne promeni, neće ostati imuna ni Srbija. Da ima elemenata za brigu potvrđuju i statistički podaci po kojima je u martu inflacija u evrozoni iznosila 7,5 odsto, što je najveća stopa od 1997. godine kada je i počela da se vodi statistika, dok je u Srbiji dostigla 9,1 posto iako je po projekcijama NBS u prvom tromesečju trebalo da bude oko 7,9 odsto. Predsednika izvršnog odbora Demokratske stranke Srđana Milivojevića pitali smo koliko je trenutna vlast u Srbiji sposobna da se bori sa ekonomskim izazovima koji nas očekuju.

Ništa bolja situacija nije ni u Americi a svetski ali i domaći ekonomisti upozoravaju da zbog ovakve situacije moguća je i pojava stagflacije, koja bi mogla da nastupi ukoliko inflacija nastavi da jača. Da ne bi došlo i do “pandemije stagflacije” eksperti navode da su neophodne odmerene finansijske i vešte ekonomske strategije koje bi zaustavile postojeće negativne trendove.

Sva ta negativna dešavanja uslovljena su ratom u Ukrajini a najvidljivija su kod enormnog rastu cene energenata i hrane. Upravo ove kategorije, pogurale su godišnju inflaciju u našoj zemlji na 9,1 odsto u martu i približile je dvocifrenom nivou. Ako se nastavi mesečni rast cena od 0,8 do 1,1 odsto, koji je zabeležen od januara do marta, po nekim pesimističkim predviđanjima, inflacija bi mogla da bude i dvocifrena.

Ipak, procene NBS su optimistične i pokazuju da opadajuća putanja inflacije ne bi trebalo da bude ugrožena, pri čemu će ona na kraju godine u velikoj meri zavisiti od dužine trajanja konflikta u Ukrajini.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here