Održana promocija knjige “Avramovi iz Panonije”

0
124

Biljana Dimitrijević Martinov objavila je novu knjigu pod nazivom “Avramovi iz Panonije”. Autorka piše o porodici, životu i običajima, istoriji i tradiciji, a o svemu tome popričala je sa čitalačkom publikom u Zrenjaninu.

U Klubu za stara i odrasla lica Gerontološkog centra u Pašićevoj ulici u Zrenjaninu juče je upriličena promocija knjige “Avramovi iz Panonije”, Biljane Dimitrijević-Martinov, inače rođene Avramov. Svojevrsna porodična saga Avramovih ugledala je svetlost dana još prošle godine, ali je promocija knjige odlagana zbog poznatih pandemijskih okolnosti. Knjiga obuhvata čak 7 generacija Avramovih i veliko vremensko razdoblje, od sredine devetnastog veka i rodonačelnika Josula, po kome je i špicname Avramovih – “Josulovi”, pa do današnjih dana.

O  knjizi je svoje  mišljenje izrekao i  recenzent Zoran Slavić: ”Autorka je uspešno spojila potrebu da ispiše autobiografiju svoje porodice, ostavivši dovoljno vazduha koji dišu vreme, prostor i panonski mentalitet.”

U prijatnoj, opuštenoj atmosferi,  uz prisustvo ljubitelja pisane reči i muzike, program je otpočeo pozdravnim rečima rukovodioca Kluba Danice Đorđević. Njoj su se potom pridružili autorka knjige i samog programa, kao i muž Milorad Martinov, iznevši svoje osvrte na porodičnu sagu Avramovih.

U predstavljanju knjige, čitanjem pojedinih odlomaka, Biljani su pomogli članovi Sekcije ljubitelja poezije i proze: Draginja Milović, Olivera Karan, Ljiljana Veljić i Vitomir Ćurčin.

U pratnji orkestra koji su činili  iskusni harmonikaši Vasilije Marijanu i Svetislav Nikolić, uz Zorana Kavalića na gitari, uspešno su nastupili solisti: Milena Petrović, Margit Kucura, Rosa Marjanović, duet Julijana Veskov i Milka Kuridža, Slavica Popov, Nikola Brakus, Milena Radlovački i Vlastimir Momirov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here