174. godišnjica održavanja Majske skupštine

0
73

Svečanom akademijom u Pokrajinskoj vladi je obeležena 174. godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.

Svečanom akademijom u Pokrajinskoj vladi je obeležena godišnjica održavanja Majske skupštine, na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine, koju je, kako je rekao predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, formirala čvrsta volja naroda predvođena velikanima kao što su patrijarh Josif Rajačić, general Đorđe Stratimirović i Jovan Subotić. On je rekao de je Srpska Vojvodina 1860. godine formalno ukinuta, ali da je ostala u srcu srpskog naroda.

Povodom 15. maja, dana od pokrajinskog značaja, Mirović je na svečanoj akademiji uručio pokrajinska priznanja u oblasti nauke „Milutin Milanković“ i u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović“ ovogodišnjim laureatima – prof. dr Momiru Mikovu, odnosno Gordani Đurđević Dimić.

Uoči akademije, u Skupštini AP Vojvodine, otvorena je Spomen-soba posvećena najznačajnijim događajima i ličnostima današnje AP Vojvodine, čija dela su doprinela izgradnji slobode, ravnopravnosti i napretka kao temeljnih principa i stubova naše otadžbine. Otvaranje Spomen-sobe finansirala je Pokrajinska vlada.

Svečanosti su prisustvovali i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić, ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković, potpredsednici i članovi Pokrajinske vlade, predstavici gradova i opština u Vojvodini, dobitnici pokrajinskih priznanja iz prethodnih godina i drugi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here