Ana Brnabić – Čestitka francuskom predsedniku na novom mandatu

0
87

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom o aktuelnim svetskim temama, bilateralnim odnosima i novim francuskim investicijama u Srbiji.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom i tom prilikom uputila čestitku francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na novom mandatu, istakavši da je njegov reizbor na mesto šefa države od izuzetne važnosti ne samo za Srbiju i Zapadni Balkan, već i za stabilnost čitavog evropskog kontinenta i Evropske unije. Premijerka je čestitku uputila i novoj premijerki Elizabeti Born. Ona je podvukla da građani naše zemlje imaju poseban odnos poštovanja i emocija prema Francuskoj i da je zato važno da se o svim temama otvoreno razgovara, posebno imajući u vidu to što Pariz iskreno prepoznaje specifičnu poziciju Beograda u svetlu aktuelnih dešavanja. Predsednica Vlade je u tom kontekstu istakla principijelnu poziciju Republike Srbije neophodnosti poštovanja međunarodnog prava, i podsetila na to da se Srbija u Ujedinjenim nacijama o tome nedvosmisleno izjasnila.

Ambasador Francuske je premijerku Brnabić informisao o dosadašnjim rezultatima francuskog predsedavanja Evropskoj uniji u izmenjenim međunarodnim okolnostima. On je apostrofirao pažnju koju Francuska, kao predsedavajuća EU, posvećuje Zapadnom Balkanu. U tom kontekstu je potvrdio održavanje Konferencije EU–Zapadni Balkan na kraju francuskog predsedavanja Uniji i pozvao Vladu Srbije da uzme aktivno učešće u njenoj realizaciji. Košar je, govoreći o bilateralnim odnosima, istakao da na tom polju dominiraju dobre vesti, i ukazao na povećano interesovanje Francuske agencije za razvoj za investiranje u Srbiji. Takođe, on je govorio o dobrim potencijalima saradnje u nizu oblasti, uključujući obrazovanje i energetiku, kao i o interesovanju drugih francuskih kompanija za investiranje u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here