Dragan Petrović – Putin nije izdao Srbiju

0
116

Pozivajući se na kosovski presedan predsednik Vladimir Putin nije priznao nezavisnost Kosova, rekao je naučni savetnik Dragan Petrović.

Ruska strana koja je godinama govorila protiv nezavisnosti Kosova počela je da taj međunarodni slučaj koristi za svoje potrebe i da njime opravdava svoje postupke prema Ukrajini. O čemu je tu reč razgovarali smo s naučnim savetnikom Draganom Petrovićem.

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je, u razgovoru sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antonijem Guterešom, da su Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale nezavisne na osnovu presedana Međunarodnog suda pravde prilikom odlučivanja o nezavisnosti Kosova. Da li je predsednik Putin pozivajući se na kosovski presedan posredno priznao nezavisnost Kosova pitali smo naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Putin je istakao da je pročitao sva dokumenta Međunarodnog suda pravde u vezi sa Kosovom i da se dobro seća odluke u kojoj se navodi da u ostvarivanju prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da od centralnih vlasti traži dozvolu da proglasi suverenitet.

„To je rečeno za Kosovo i to je bila odluka Međunarodnog suda pravde, koju su svi podržali“, kazao je Putin, dodavši da Donjecka narodna republika i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti, „jer je presedan napravljen“, prenose RIA Novosti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here