Alek Račić – Borba na ulici je iznuđena

0
343

Borba na ulici je iznuđena, više se zalažem za institucionalnu političku borbu, izjavio je doktor Alek Račić iz Pokreta srpske sabornosti.

Tokom blokade puta Lajkovac-Valjevo organizovane zbog geoloških istraživanja kompanije Euro litijum najavljen je nastavak borbe i u institucijama i van njih. Pokret srpske sabornosti, koji vodi doktor Alek Račić, zalaže se za institucionalnu borbu, ali upozorava vlast da reaguje na tu vrstu borbe jer će, u suprotnom, pitanja poput Rio Tinta biti rešavana na ulici.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka poručio je sa protesta meštana i aktivista na putu Lajkovac – Valjevo da će ekološka borba sa ulica preći u parlament, ali da će se nastaviti i na ulici. „Sve ove ljude kojima se truje voda i otima zemlja moći ćete da vidite u Skupštini. Kao narodni poslanik dovodiću ih svaki dan da ukazujemo na ovaj zločin koji se kontinuirano sprovodi nad ovim ljudima i ovom zemljom“, rekao je Ćuta. Doktora Aleka Račića iz Pokreta srpske sabornosti pitali smo da li se više zalaže za političku borbu kroz institucije ili političku borbu na ulici?

Organizacija Ekološki ustanak učestvovala je u jednočasovnoj blokadi puta Lajkovac – Valjevo, organizovanoj zbog nastavka geoloških istraživanja u selu Lukavac, koja sprovodi kanadska kompanija Euro litijum. Tokom blokade je rečeno da će prva i osnovna obaveza Ekološkog ustanka i liste Moramo u narednom sazivu parlamenta biti da se izglasa zakon o trajnoj zabrani eksploatacije litijuma na teritoriji cele Srbije tako da će borba biti i institucionalna i vaninstitucionalna.

Pokret srpske sabornosti, iako je učestvovao na ekološkim protestima, zalaže se za institucionalnu borbu, koju će voditi u narednom sazivu Narodne skupštine, ali uz upozorenje predstavnicima vlasti da reaguju na institucionalnu borbu jer će u suprotnom važne teme, poput Rio Tinta, biti rešavane na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here