Čedomir Stojković – Naš ustav je loš

0
441

Moje lično mišljenje, naš ustav je loš, rekao je advokat Čedomir Stojković.

Amandmani sadržani u Aktu o promeni ustava, o kojem su se građani izjasnili na referendumu 16. januara doneli su rešenja koja su poboljšala nezavisnost i efikasnost sudske vlasti, rekao je Vladan Petrov, profesor ustavnog prava. Advokata Čedomira Stojkovića pitali smo da li su ustavne promene koje su nastupile zaista dobre.

Do sada je Narodna skupština birala sudije u prvi probni mandat od tri godine, a sada  tu nadležnost preuzima Visoki savet sudstva, čiji je sastav promenjen. Visoki savet sudstva je telo, čija je svrha da obezbeđuje nezavisnost i samostalnost sudija i sudova.

Pored šest sudija i predsednika Vrhovnog kasacionog suda, najvišeg sudskog organa u Srbiji, članovi VSS su i četvoro istaknutih pravnika – stručnjaka koji imaju više od deset godina iskustva u pravnim poslovima, a koje će birati Narodna skupština. Sudije se biraju na stalnu funkciju.

Iako su građani pored poziva za glasanje na referendumu dobili i objašnjenje predloženih ustavnih promena koje su usvojene, mnogi nisu bili sigurni o čemu su se izjašnjavali.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here