Vlada Srbije ograničila cenu gasa

0
93

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Kako se navodi u saopštenju Vlade cilj Uredbe o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa je da se zaštite privreda i građani koji koriste ovaj energent. Država će nadoknaditi razliku u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine. Obezbediće se i nadoknada razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije smanjena je sa 29,08 GWh na 25 Gwh. U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na sedam GWh. Obveznici imaju godišnji cilj da smanje potrošnju za jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu. U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9 GWh, na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od približno 46,3 miliona dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here