17. „Mužljanska svadba“

0
161

U Mužlji je u subotu održana 17. po redu „Mužljanska svadba“, manifestacija  kojom se promovišu stari običaji vezani za svadbena veselja.

Udruženje negovalaca starih običaja Remus ove godine je po 17. put organizovalo manifestaciju Tradicionalna Mužljanska svadba. Tradicionalnom mužljanskom svadbom naziva se svadba organizovana po običajima nastalim od perioda naseljavanja Mužlje do 50-ih godina. Ti običaji zadržali su se do 90-ih godina, a ovom manifestacijom organizatori žele mladima da ukažu na najznačajnije običaje vezane za Mužljansku svadbu te da ih, na taj način, sačuvaju od zaborava. Neke od osobenosti mužljanske svadbe su što se veselje dešava i umladinoj i mladoženjinoj kući, što svatovi odvojenim putevima dolaze na venčanje, ples mlade sa gostima i kićenje mlade, opraštanje mlade od roditelja te presvlačenje u crvenu haljinu. I ove godine organizovano je takmičenje u pripremanju svadbarskog svinjskog paprikaša, naravno uz muziku i dobro raspoloženje.

U okviru Kulturno-umetničkog programa nastupili su članovi KUD „Petefi“, članovi KUD „Pionir“ i učenici Osnovne škole „Servo Mihalj“. Mogle su se videti mađarske nacionalne igre, čuti mađarske pesme, a posetioci su imali priliku i da uživaju uz citre. Pozdravili su ih buklijaš i buklijašice, a druženje je začinjeno sem svadbarskim paprikašom i dobrim domaćim kobasicama i kvalitetnom rakijom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here