Pravilna ishrana svinja

0
158

Pravilna ishrana svinja podrazumeva određeni izbor hrane i prihrane u svakoj fazi rasta svinje. Ona će zadovoljiti sve potrebe ove domaće životinje i omogućiti joj pravilan rast i razvoj.

Prasad je potrebno hraniti prihranom obogaćenom suvom hranom, koja zadovoljava njihove složene prehrambene potrebe. Kada budu malo starija, možete im davati mešavinu žitarica, voća i povrća, destilacijsku kašu, pa čak i ostatke hrane sa vašeg stola. Malu prasad je najbolje hraniti peletiranom hranom za svinje. Kao i hrana za i posle zalućivanja, ona se isporučuje u malim, lako svarljivim komadima, savršene veličine za mlade svinje. Ova stočna hrana je posebno formulisana da zadovolji jedinstvene potrebe rastućih svinja i obično sadrže dobro uravnoteženu mešavinu proteina, ugljenih hidrata, te osnovnih vitamina i minerala.

Odrasle svinje možete hraniti raznim žitaricama sa celim zrnom. Kako svinje postaju starije i veće, možete ih odvojiti od peletirane hrane i prebaciti ih na prirodne žitarice, koje će činiti većinu njihove prehrane. Pšenica, ječam i kukuruz su neke od žitarica sa kojima poljoprivrednici obično hrane svoje svinje. Većina žitarica sa celim zrnom sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, zbog čega svinje mogu praviti mast ali neće imati zdrave mišiće. Iz tog razloga, prihranu možete dopuniti sa lucerkom i sojom, koje su bogate proteinima. Radi lakšeg varenja, žitarice koje svinjama dajete treba istucati, namočiti u vodu ili na drugi način obraditi. Unošenjem kvasca u ishranu sprečićete pojavu toplotnog stresa kod svinja u toplim letnjim danima. Ukoliko sami pravite svoje pivo ili rakiju, svinje možete nahraniti ostacima, odnosno kašom koja je ostala od destilacije. Alkohol se proizvodi fermentacijom istih vrsta žitarica ili voća koje svinje vole da jedu. S obzirom da su ti materijali postupkom destilacije već omekšali, svinje će lako da ih sažvaću i svare. Takođe, možete kupiti istrošene žitarice od destilerija po niskoj ceni i koristiti za hranu za svinje. Izbegavajte da dajete kašu trudnim krmačama ili mladim prasićima. Iako kaša ima nizak udeo alkohola, za njih to nije dobro.

Prehranu možete dopuniti ostacima od ručka. Sakupite ostatke voća, povrća i žitarica iz kuhinje i zamešajte ih u veliku posudu. Zatim smesu možete baciti svinjama kao zamenu za jedan redovan obrok ili im dati kao dodatnu poslasticu na kraju dana. Ishrana svinja sa ostacima sa stola je dobar način da se smanji organski otpad iz kuće, a istovremeno smanjićete troškove za njihovu ishranu. Svinje će jesti gotovo sve, ali to ne znači da bi trebalo. Nikada ne hranite svoje svinje prerađenim mesom ili proizvodima od sira ili preterano slatkim ostacima hrane. Imajte na umu da hrana sa kojom hranite svinje utiče na njihovo zdravlje i kvalitet mesa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here