Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić susreo se danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je prilikom sastanka sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Republici Srbiji Anikom Ben David da su bilateralni odnosi veoma dobri, a pre svega prijateljski, iskreni i otvoreni, o čemu svedoče uzajamne posete visokih zvaničnika dveju zemalja. Osvrnuo se na uspešnu posetu predsednika švedskog Riksdaga Andreasa Norlena Srbiji u avgustu prošle godine, te izrazio žaljenje što zbog obaveza u zemlji nije bio u prilici da uzvarti posetu. Istakao je da razumevanju i bliskosti dve zemlje doprinosi i brojna srpska dijaspora u Švedskoj.

Predsednik Skupštine Dačić naglasio je da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje na najvišem nivou, kroz dalju razmenu poseta i nastavak saradnje parlamentarnih odbora. Takođe, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je veliki broj švedskih investicija prisutan u Srbiji i dodao da je Srbija zainteresovana za proširenje saradnje u oblasti ekonomije. Dačić je podvukao da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i dodao da su nam iskustvo i podrška Švedske na tom putu dragoceni. S tim u vezi, naveo je da Narodna skupština donošenjem zakonskih akata, usklađuje domaće zakonodavstvo sa pravnim tekovinama Evropske unije. Osvrnuo se na ciljeve održivog razvoja, u kom pogledu je Švedska među vodećim zemljama u Evropi i izrazio zainteresovanost da Švedska, razmenom iskustava, pomogne Srbiji u uspešnom ostvarivanju pomenutih ciljeva.

Ambasadorka Ben David saglasila se i rekla da o dobroj saradnji svedoči i činjenica da je ambasada Kraljevine Švedske u Beogradu zapravo njihova druga najveća ambasada u Evropi. Takođe se složila da dvema zemljama prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose, s obzirom na veliki broj švedskih kompanija koje već posluju ovde, ali i određen broj privrednika koji su zainteresovani za investicije u Srbiju. Ambasadorka Ben David je istakla da će Švedska nastaviti da podržava reforme Srbije i da prostor za saradnju postoji i na nivou parlamentarnih susreta, koje očekuje nakon konstituisanja novog saziva Skupštine i formiranja Grupe prijateljstva sa Švedskom.