Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom. Nakon sastanka, oni su u Skupštini AP Vojvodine otvorili seminar „Održivo upravljanje vodom: od otpadnih voda do stvaranja vrednosti“.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske u Srbiji Pjerom Košarom, sa kojim je razgovarao o mogućnostima za dalje unapređenje saradnje u oblastima ekonomije i zaštite životne sredine. Sagovornici su se saglasili da su dobri bilateralni i tradicionalno prijateljski odnosi između Srbije i Francuske važna osnova za saradnju u svim sferama. Mirović je istakao da AP Vojvodina ima dobre odnose sa francuskim regionima, pre svih sa Departmanom Valdoaz, ali i sa brojnim udruženjima i francuskim institutima. Na sastanku je bilo reči i o novim modelima produbljivanja saradnje u oblastima inovacija i kulture, u kojima, prema oceni sagovornika, ima mnogo potencijala. Ambasador Košar je u razgovoru iskazao želju za daljim intenziviranjem odnosa u oblastima od zajedničkog interesa, ocenjujući da AP Vojvodina ima velike mogućnosti, te da je dobro mesto za investiranje. Nakon sastanka, Mirović i Košar otvorili su u Skupštini AP Vojvodine seminar „Održivo upravljanje vodom: od otpadnih voda do stvaranja vrednosti“, koji se održava u organizaciji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Ambasade Francuske, u okviru projekta „Ekoopština“, sa ciljem utvrđivanja postojećeg stanja i predstavljanja primera dobre prakse kada je reč o lokalnom upravljanju vodama.

Ambasador Košar je nakon otvaranja seminara istakao da je cilj skupa da omogući susret lokalnih samouprava Francuske i Srbije, kao i francuskih kompanija, kako bi se zajedno ponudili odgovori na sve ekološke izazove sa kojima se svet susreće.

Direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić rekao je da se konfrencija bavi temama upravljanja vodom, otpadom, energetskom efikasnošću poslovnih i stambenih obejkata i razvijanjem koncepta pametnih gradova.