Ograničena maloprodajna cena kristal šećera

0
72

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja, odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju i odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja. Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara. Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma. Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima. Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana.

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Zbog  povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Na sednici je doneta i odluka kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine. Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendenciju daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here