Zaštita povrća od visokih temperatura

0
86

Zaštita od visokih temperatura je jako važna u zaštićenom prostoru, iz razloga što se kao posledica visokih temperatura na biljkama mogu pojaviti ožegotine, vrlo često se i na plodovima crne fleke, a može doći i do propadanje biljaka.

Kao posledica visoke temperature intenzitet asimilacije se smanjuje a desimilacije povećava (proces biosinteze tokom koje se od prostih materija izgrađuju složene), što smanjuje stvaranje organske materije a samim tim i produktivnost biljke. Načini zaštite od visokih temperatura su: postavljanje zaštitnih mreža, osvežavajuća navodnjavanja i ujednačeno nanošenje ekološki prihvatljive boje preko folije.

Postavljanje zaštitnih mreža ima za cilj da osim visokih temperatura i preterane osvetljenosti biljke zaštiti i od vremenskih nepogoda – grada. Ove zaštitne mreže, izrađene od polietilena, prekrivene Al – prevlakom, mogu se razlikovati po boji, gustini i strukturi. Osim navlačenjem preko folije mogu se koristiti i u proizvodnji povrća na otvorenom prostoru.

Cilj osvežavajućih zalivanja je da se prolaskom kapi vode vazduh osveži. Temperatura se snižava isparavanjem kapljica vode sa lišća, a zatim isparavanjem vode iz zemljišta. Svakako da bolju i efektniju zaštitu od visokih temperatura i preterane osvetljenosti pruža upotreba zaštitne mreže, a u savremenijem sistemu proizvodnje u zaštićenom prostoru i upotreba Al-ekrana koji leti ne dozvoljavaju (stvaranjem difuzne svetlosti) „nepoželjno“ zagrevanje, a tokom zime utiču na povećanje temperature vazduha u zaštićenom prostoru.

Preporuka je da zaštitu povrća od visokih temperatura treba obaviti pre nego što se pojave znaci oštećenja na biljkama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here