Dragan Petrović – Uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bi bilo štetno

0
104

Uvođenje sankcija Rusiji za Srbiju bi bilo štetno i kontraproduktivno, pre svega na energetskom i političkom planu, smatra naučni savetnik Dragan Petrović.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj pozvao je Srbiju da „što je pre moguće” ubrza svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i primeni sankcije koje su EU i ostale zemlje Zapadnog Balkana usvojile u vezi sa ratom u Ukrajini. Naučnog savetnika Dragana Petrovića smo pitali da li Srbija treba da uvede sankcije Rusiji?

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da se Srbija nije pridružila nijednoj restriktivnoj deklaraciji protiv Rusije i dodao da deklaracija koja je usvojena u Tirani, a koju je Srbija podržala, nema veze sa sankcijama, te da Srbija ne menja svoj stav ni po tom pitanju, ni po pitanju podrške teritorijalnom integritetu Ukrajine. Zamenik predsednika Državne dume Federalne skupštine Rusije Aleksandar Babakov izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić „pokazuje veliku hrabrost kad se suprostavlja kolosalnom pritisku Zapada koji želi da primora Beograd da se pridruži sankcijama protiv Moskve“. „Mi smo toga svesni i mi to cenimo. Mi shvatamo da je predsednik Srbije spreman da plati tako visoku cenu ne zbog ruskog ‘spasibo’, već zbog ličnog ubeđenja da država mora imati suverenu politiku, da takva politika jednostavno nema alternativu. Jer Aleksandar Vučić zna da pravi suverenitet skupo košta, a lako se gubi“, rekao je Babakov. Po njegovoj oceni najvažnije je da Vučić ima u tome apsolutnu podršku građana Srbije, koji ne prihvataju nikakav pritisak i „iz ličnog iskustava poznaju sve ‘čari’ života pod sankcijama“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here