Kada su ljudi uplašeni mnogo ih je lakše kontrolisati, rekla je Dragana Trifković, direktora Centra za geostrateške studije povodom lažnih dojava o bombama u školama širom Beograda.

Nakon dojava da je podmetnuta bomba  u desetinama  srednjih škola i gimnazija u Beogradu, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intervenisali su, izvršili provere i utvrdili da su sve dojave bile lažne, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i istakao da je najvažnije da su škole i policija adekvatno i brzo reagovali  i da su učenici bezbedni. Ministar Ružić je dodao da su se učenici, nakon što su pripadnici MUP-a izvršili proveru, vraćali na nastavu sukcesivno, a u školama čiji su učenici zbog ove situacije poslati kući, nastava će biti nadoknađena u narednom periodu. „Pripadnici MUP-a efikasno su reagovali i nastava u drugoj smeni odvijaće se redovno“, rekao je Ružić. U kakvom je kulturnom miljeu postalo uobičajeno da se šalju lažne dojave o postavljenim bombama, pitali smo Draganu Trifković, direktora Centra za geostrateške studije.

Pomoćnik ministra za srednje obrazovanje Miloš Blagojević objasnio je da je sadržaj mejlova bio jednostavan – da je bomba postavljena i škola minirana. „Škole su dobro odreagovale, učenici su izašli u dvorište i pozvane su ekipe MUP-a. Sve škole su pregledane i želim da zahvalim MUP na brzoj reakciji i saradnji sa školama“, rekao je Blagojević.