Dan komšija obeležen i u Zrenjaninu

0
84

Stanovnici Ljubljanske ulice su i ove godine obeležili Svetski dan komšija polaganjem venca na kuću Aleksandra Sandića i pomenom preminulim komšijama.

Stanovnici Ljubljanske ulice od 2016. godine obeležavaju Svetski dan komšija polaganjem venca na kuću Aleksandra Sandića, kićenjem žičane ograde cvećem, ali i pomenom preminulim komšijama. Tako je bilo i ove godine. Protekle subote komšije iz Ljubljanske ulice još jednom su obišle kuću Sandića kako bi ukazale na značaj negovanja sećanja na srpskog filozofa, filologa, istoričara, književnika, kulturnog radnika i političara koji je rođen u našem gradu i na važnost očuvanja onoga što je od njegove kuće ostalo.

Praznik komšija počeo je da se obeležava 2000. godine u Parizu kao reakcija na sve veću otuđenost i kao podsećanje da ljudi nisu sami na svetu, te da su dobri međuljudski odnosi veoma važni za život zajednice. Nakon toga, vremenom, prerastao je u Svetski dan komšija i obeležava se poslednjeg petka u maju mesecu. Od 2004. godine slavi se širom Evrope u oko 1.300 gradova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here