Lajons klub Petrovgrad, Zrenjanin – Humanitarna akcija za bistar dečiji vid

0
163

U Osnovnoj i srednjoj školi 9. maj za decu u smetnjama u razvoju humanitarna organizacija Lajons klub Petrovgrad – Zrenjanin organizovala je besplatni preventivni pregled očiju za oko 150 učenika.

Organizacija Lajons klub Petrovgrad iz Zrenjanina organizovala je humanitarnu akciju u osnovnoj i srednjoj školi 9. maj u Zrenjaninu koju pohađaju deca sa smetnjama u razvoju. Gost iz Velike Britanije Fil Nejtan došao je sa dva najsavremenija aparata za proveru vida kako bi se kod 150 dece obavio preliminarni pregled  koji bi isključio najteže bolesti. Dovoljno je da dete 30 sekundi gleda u aparat da bi se završila prilično široka dijagnostika. Aparat ne zamenjuje lekara, već obavlja brzu i pouzdanu trijažu za decu koja bi potom trebalo, ako se ustanovi problem, da idu na klasični pregled kod oftamologa. Fil Nejtan iz Velike Britanije je već ovakve akcije organizovao u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, a na red je došao i Zrenjanin. Pitali smo ga šta je to Internacionalni Lajons klub.

Sva deca koja budu pregledana u školi 9. maj, ako imaju problem, u dogovoru sa Opštom bolnicom dr Đorđe Joanović, imaju obezbeđen besplatni specijalistički pregled.

Ranije nije bilo sličnih akcija, tako da je ovo potpuna novina u prevenciji bolesti vida kod dece sa smetnjama u razvoju. Ovakav pregled posebno znači deci sa autizmom koja teško podnose duge i komplikovane preglede, čime internacionalni i lokalni Lajons klub pokazuju posebnu društvenu odgovornost. Lajons klub Petrovgrad – Zrenjanin već je imao humanitarnu akciju u školi 9. maj , kada je u holu postavio veliki aparat za dezinfekciju ruku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here