Ono što bi bilo najbolje za srpsku stranu u ovom trenutku je da se pitanje Kosova prolongira, rekao je istoričar Srđan Cvetković.

Akademik Dušan Teodorović izjavio je da ne postoje nekakva magična „kompromisna rešenja“ za Kosovo o kojima se stalno priča. „Postoji samo uvažavanje realnosti, uz tvrde pregovore o ekonomskim pitanjima, zaštiti spomenika kulture i ljudskim i manjinskim pravima“, rekao je Teodorović za novi broj nedeljnika NiN. Istoričara Srđana Cvetkovića zamolili smo da iznese svoj stav o rešenjima za Kosovo i Metohiju, ali i da prokomentariše izjavu akademika Teodorovića.

Akademik Dušan Teodorović je naveo i da nam Evropa ovih dana „nedvosmisleno govori da Srbija, koja vodi pregovore o članstvu sa Evropskom unijom, mora da napravi strateški izbor, da promeni spoljnu politiku i da prestane da igra na žici izmedju Evropske unije i Rusije“.

„Poruka je u suštini veoma jednostavna i glasi: Izrazili ste želju da postanete član našeg kluba. Najlepše vas molimo da pročitate uputstvo za prijem novih članova i popunite upitnik shodno ovom uputstvu“, rekao je Teodorović.