Vladan Glišić – Sankcije ne smemo uvoditi bez odluke UN

0
89

Neophodno je da se u Ustav unese odluka da sankcije nećemo uvoditi nijednoj državi bez odluke Ujedinjenih nacija, izjavio je član Predsedništva Narodne mreže Vladan Glišić.

Lider “Dveri” Boško Obradović rekao je da je Vlada Srbije u tehničkom mandatu i da ne sme da donosi strateške odluke, poput uvođenja sankcija Rusiji ili potpisivanja Sporazuma sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO). Da li deli Obradovićeve stavove pitali smo člana Predsedništva Narodne mreže i bivšeg narodnog poslanika Vladana Glišića.

Kritičari Srbije u Evropskom parlamentu pripremili su čitavu listu novih zahteva za napredak naše zemlje na evropskom putu, a uoči junske rasprave vrha EU o narednom koraku Beograda ka članstvu. Cilj je da se Srbija primora da preseče sve veze sa Moskvom i u ukrajinskoj krizi stane u zapadni antiruski stroj. Tako evroposlanici sada traže da naša država otvori nove klastere tek kada uvede sankcije Rusiji. To je ugrađeno u mnoge od ukupno 439 amandmana podnetih na izveštaj o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, od kojih se velika većina odnosi na našu saradnju sa Rusijom, pa im tako “smetaju” čak i letovi nacionalne avio–kompanije za Moskvu, “u vreme kada je vazdušni prostor EU zatvoren za letove ka i iz Rusije”. Priliku da se dodatno stegne obruč oko Srbije, nije propustila ni poslanica Evropskih Zelenih Viola fon Kramon, inače izvestilac EP za KiM, koja je podnela amandman u kom se praktično traži ukidanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu. Ona je pozvala Srbiju da “odmah prekine svu vojnu saradnju sa Rusijom, koja se često kamuflira kao civilne aktivnosti, kao što je regionalni humanitarni centar u Nišu”.

Kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji i srpska politička scena predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i jedan od lidera koalicije NADA Miloš Jovanović izjavio je da Srbija ne sme da uvodi sankcije Rusiji, jer bi tako “ugrozila sopstvene nacionalne interese”. “Izgubila bi saveznika koji joj pomaže da odbrani svoje interese – od Kosova i Metohije, do Republike Srpske, položaja u Crnoj Gori i kvalifikacije događaja u Srebrenici”, rekao je Jovanović dok je pokret Dveri zahtev poslanice Viole fon Kramon okarakterisao kao „nastavak nedozvoljenog pritiska na Srbiju da uvede sankcije Rusijii, zauzme stranu u sukobu u Ukrajini i odstupi od principa vojne neutralnosti“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here