Radnici Fiajta bez konkretnog dogovora

0
102

Radnici Fijata koji su danas razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu nisu postigli nikakav konkretan dogovor o tome kakva će biti sudbina radnika te fabrike u narednom periodu. Kako su rekli, odlučeno je da se se trenutni status “zamrzava do 10. juna”.

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa predstavnicima sindikata i radnika Fijata. Nikakav konkretan dogovor o sudbini radnika nije postignut, ali su obećali da do 10. juna neće biti nikakvih protesta, ranije najavljivanih. Međutim, u roku od 48 sati oni će proslediti Vladi Srbije spisak zahteva oko kojih treba da se pregovara kako bi se postigla neka rešenja. Naredna runda razgovora sa predstavnicima vlade biće održana u Kragujevcu. Osnovni zahtev radnika je da odlazak na rad u inostranstvo bude na dobrovoljnoj bazi, kao i da se povećaju otpremnine za one koji će ostati bez posla.

Više od 1.500 ljudi, odnosno oko tri četvrtine radnika kragujevačkog Fijata je pred otkazom. Rukovodstvo im nudi ili odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo ili minimalnu otpremninu. Kompanija Stelantis, u čijem vlasništvu je Fijatova fabrika u Kragujevcu, je krajem aprila najavila da će početi proizvodnju električnog automobila u fabrici u Kragujevcu, i to od sredine 2024. godine. Novi kompaktni automobil, čije će ime tek biti objavljeno, će se proizvoditi u fabrici u Kragujevcu, i naslediće trenutnu proizvodnju modela FIAT 500L.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here