Igor Marinković – Mislim da nismo razotkrili narodu lažnu opoziciju

0
191

Mislim da nismo razotkrili narodu lažnu opoziciju, zato što se ona sada vratila u parlament, rekao je Igor Marinković, urednik i novinar kanala Helmcast i portala Pravda.

Igor Marinković, urednik i novinar kanala Helmcast i portala Pravda, je krajem prošle godine u emisiji na kanalu Slavija Info dao svoju analizu situacije u državi oštro osudivši režim, ali i lažnu opoziciju. Pitali smo ga šta su pokazali aprilski izbori, kakvo je stanje u državi i da li su razotkrili narodu lažnu opoziciju.

U novi saziv republičke skupštine ulazi više od 30 političkih organizacija. Pored političkih stranaka koje do sada nisu bile u Parlamentu, ulaze i poslanici kojima je to prvi mandat. U novi skupštinski saziv, trinaesti od prvih višestranačkih izbora, sa 11 izbornih lista dolaze i mnogi koji će prvi put sedeti u poslaničkim klupama. U vrhu liste SNS-a „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“ sa 120 poslaničkih mesta su lekari, sportisti i naučnici. Mandate su osvojile i stranke koje do sada nisu bile u Skupštini. Zavetnici ulaze u Parlament sa 10 poslanika, a lista koalicije Moramo zauzeće 13 poslaničkih mesta. Koalicija Nada i Monarhisti Vojislava Mihailovića ulaze u Skupštinu sa 15 mandata, Patriotski blok – Dveri i POKS Žike Gojkovića sa 10 poslanika. Listi SPS, JS, Zeleni – Ivice Dačića pripala su 32 mesta.

Od manjinskih stranaka u novi skupštinski saziv – SVM ulazi sa 5 poslaničkih mesta, Stranka pravde i pomirenja – muftijin amanet sa tri, i sa po dva poslanika SDA Sandžaka i Zajedno za Vojvodinu. Stavove dela Vojvođana prvi put iz skupštinske klupe braniće poslanik sa liste „Zajedno za Vojvodinu“, advokat Aleksandar Olenik.

Prvoj sednici, do izbora predsednika Narodne skupštine, predsedava najstariji poslanik. Najstariji u predstojećem sazivu je Vladeta Janković, kandidat za gradonačelnika i poslanika liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, koja ulazi u novi skupštinski saziv sa 38 mandata, što je svrstava na drugo mesto po broju poslanika.

Ako najstariji narodni poslanik ne može ili ne želi da predsedava, sednici Skupštine predsedavaće „sledeći po starini“ – prisutni narodni poslanik.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here