Samit regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”

0
71

Dvodnevni samit regionalne inicijative “Otvoreni Balkan”, na kom će biti potpisano više sporazuma i memoranduma o saradnji, počinje večeras u Ohridu, u Severnoj Makedoniji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće danas i sutra u Ohridu gde će učestvovati na samitu Otvoreni Balkan. On će se tokom samita sastati sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim i predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom, a planirani su i odvojeni susreti sa predsednikom Vlade Crne Gore Dritanom Abazovićem, kao i sa predsedavajućim Većem ministara Bosne i Hercegovine Zoranom Tegeltijom, koji je zatražio je od Predsedništva BiH da razmotri i da saglasnost za pristupanje BiH toj regionalnoj inicijativi. Srpski predsednik prisustvovaće plenarnim sesijama samita iz oblasti turizma i kulture, kao i potpisivanju sporazuma o saradnji u oblasti obrazovanja, memoranduma o razumevanju i saradnji poreskih uprava i memoranduma o razumevanju u oblasti turizma i kulture.

“Otvoreni Balkan” je regionalna inicijativa koju su uspostavile Albanija, Severna Makedonija i Srbija, s ciljem povećanja ekonomske i druge saradnje tri zemlje, kao i poboljšanja međusobnih odnosa. Vučić, Rama i bivši makedonski premijer Zoran Zaev 10. oktobra 2019. godine počeli su inicijativu koja je neformalno bila nazvana “Mali Šengen”, a koju su podržali Evropska unija i SAD. Do sada je potpisano više sporazuma u kojima je pojednostavljeno kretanje između država ali i lakša trgovina, uvoza i izvoza robe. Lideri tri zemlje više puta su prilikom sastanaka i samita istakli da bi pridruživanje drugih zemalja sa Zapadnog Balkana ovoj inicijativi bilo značajno za dalji razvoj saradnje u regionu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here