Nebojša Novaković – Politika Beograda prema Prištini je veoma licemerna

0
90

Beograd i Priština imaju vrlo malo napretka u pregovorima koji dugo traju a donose malo rezultata. Predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković ocenjuje politiku Beograda ka Prištini kao licemernu i poručuje da samo služi za unutrašnju upotrebu.

Politički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj izjavio je da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savetu Evrope i da su obezbeđene dve trećine glasova, preneo je Kossev pisanje Gazete ekspres. Odgovor Srbije, prema najavama, mogao bi da bude to da 14 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova. Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je iz Berlina, posle sastanka sa namečkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO, ali i za Savet Evrope. Na to je predsednik Srbije odgovorio da će Srbija u tom slučaju snažno reagovati i postaviti pitanje da li još važi Vašingtonski sporazum – prema kojem su obe strane pristale na moratorijum na akcije priznavanja ili povlačenja priznanja nezavisnosti. Kako ocenuje politiku Beograda prema Prištini pitali smo  predsednika Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojšu Novakovića.

Politički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj je naglasio oko prijave za članstvo u Savetu Evrope: „Prijavićemo se. Mislim da su šanse nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre. Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine.“. Na pitanje da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je rekao da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći takozvanom nezavisnom Kosovu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here