Prijem za osvajače prvog mesta na Evropskom prvenstvu u robotici

0
135

Srbija ima i kapacitete za razvijanje robotike, što je pokazala i pobeda novosadskih studenata u Francuskoj na prestižnom takmičenju EUROBOT 2022. Tim povodom pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem za tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević priredio je danas prijem za tim studenata sa Fakulteta tehničkih nauka – “Mi”, koji je osvojio prvo mesto na evropskom prvenstvu u robotici EUROBOT 2022. Pozdravljajući članove tima sekretar Milošević je naglasio da je kvalitetan obrazovni sistem, koji se decenijama neguje na Fakultetu tehničkih nauka, sada materjalizovan šampionskom titulom. Novi Sad, prof. dr Zoran Milosevic, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje, mnogo vazno je sto ste vi nagovestaj jedne nove, moderne Srbije. Tim studenata “Mi”, koji čine 11 studenata druge i pete godine studija, boravilo je u francuskom gradu La Roš sir Jon od 25. do 28. maja, gde su se takmičili zajedno sa još 100 francuskih timova i 21 tim iz 11 zemalja.

Dekan Fakulteta tehničkih nauka prof. dr Srđan Kolaković je istakao da je Fakultet, zajedno sa studentima, delom nosilac razvoja Grada Novog Sada, ali i Vojvodine i Republike Srbije. Student Mehatronike Andrija Mirosvaljev objasnio je kakvi su bili zahtevi i pravila takmičenja Eurobot 2022.

Vođa tima “Mi” prof. dr Mirko Raković sa Katedre za mehatroniku, robotiku i automatizaciju ističe da je ovo 20. put da studenti FTN-a učestvuju na EUROBOT takmičenju, a da pripreme za takmičenje počinju još u septembru i da timovi naporno rade više od šest meseci na realizaciji svojih robota.

Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je “Age of Bots“. Roboti su imali zadatak da na terenu rešavaju nekoliko zadataka sa dva robota po timu, među kojima su skupljanje i sortiranje uzoraka rude, zamena statue, iskopavanje rude uz predikciju osvojenih poena i pokazivače preciznog kretanja po terenu. Svi roboti su potpuno autonomni, opremljeni sa mini računarima, senzorima, aktuatorima i mehanizmima koje su studenti sami projektovali i izradili. Sa FTN-a su u Francusku ove godine pored “Mi” ekipe, otputovali i timovi „+381 Robotics“ i „Memristor“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here