Bijeljina – Javna rasprava o Zakonu o pčelarstvu

0
77

U Bijeljini je održana sedma po redu javna rasprava o nacrtu Zakona o izmenama i dopunama zakona o pčelarstvu. Cilj je da se dođe do konstruktivnih sugestija i predloga kako bi se domaće zakonodavstvo uskladilo sa zakonodavstvom Evropske Unije.

Nakon tri izuzetno loše godine i siromašne po prinosu meda pčelari su dočekali godinu dobrih rezultata. Medile su livada, bagrem i lipa, a dobro pripremljene pčelinje zajednice odradile su zavidan posao pa su pčelari uspeli da iz košnica izvrcaju oko 15 kg meda po košnici.

Predstavnici udruženja pčelara sa područja Semberije i okolnih grada i opština stava su da bi u pčelarstvu trebalo povećati podsticaje po košnici, ali i kroz adekvatne programsko-projektne aktivnosti omogućiti nabavku savremene opreme kako bi se dodatno olakšao rad u pčelinjacima, ali i osavremenio pristup pčelarstvu kao profesiji koja može biti veoma unosan posao.

Javne rasprave održane su do sada u regijskim centrima širom Republike Srpske. Mogli su se na javnim raspravama čuti i predlozi o zaživljavanju urbanog pčelarstva, ali i boljoj organizaciji selidbe košnica. Predlozi, sugestije i komentari mogu se dostavljati i elektronskim putem na mejl adresu Ministarstva poljoprivrede Srpske, sve u cilju bolje implementacije izmena ovog zakona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here