Napadi na političke neistomišljenike sve su češći. Naučni savetnik dr Dragan Petrović smatra da je razlog takvoj situaciji opšti pad morala i egzistencije.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Miloš Vučković koji je nedavno ponovo napadnut od strane istog čoveka koji ga je napao na dan izbora 3. aprila ispred biračkog mesta na Zvezdari, kaže da se drugi napad desio u prodavnici u kojoj je kupovao, da ga je ta osoba prepoznala i počela da mu preti da će ga izlomiti i da se živ neće vratiti kući, a potom je stao ispred prodavnice i čekao ga da izađe.Naučnog savetnika Dragana Petrovića smo pitali kakva atmosfera u društvu vlada ako je postalo često da se bukvalno napadaju politički neistomišljenici.

Miloš Vučković je posle napada pozvao policiju, koja je došla kroz desetak minuta, ali je napadač pobegao. Kada je prvi put napadnut na dan izbora 3. aprila policija nije reagovala.

„Policija je uzela moju izjavu i izjavu zaposlenih u prodavnici, rečeno je da će biti uzet snimak s kamera na kome se može videti naša interakcija i rečeno mi je da sutradan podnesem prijavu u MUP Zvezdara“, navodiVučković za N1.

Dodaje da je do prvog napada 3. aprila došlo ispred biračkog mesta na Zvezdari, kada su on i ostali iz koalicije Moramo primetili “crvenu škodu rumskih tablica parkiranu preko puta biračkog mesta neko vreme i ja sam došao na lice mesta”.

“Počeo sam mobilnim da snimam vozilo, na šta je iz njega izašla ta osoba i počela da mi preti, onda je dotrčalo nekoliko osoba koji su bili ispred biračkog mesta i tad je nastao snimak koji ste mogli da vidite”, kaže Vučković, misleći na snimak na kojem se vidi kako ga ta osoba udara i vređa.

Upitan da li se oseća bezbedno, odgovara da se ne oseća, “jer se to desilo u opštini u kojoj živim, i sama pomisao da mogu biti ugrožen u prodavnici dok kupujem namirnice nije nešto prijatno”.

A na to kako je identifikovao napadača, Vučković kaže da se on prvi njemu obratio rečima “da li se sećaš mene”, na šta je on rekao da se ne seća da bi, kako kaže, deeskalirao situaciju.

“I onda kad su počele te pretnje prepoznao sam da se radi o istoj osobi koja me je i udrarala 3. aprila”, dodaje on.

Ukazuje da “taj događaj, kao i drugi napadi na političare kao što je (lider PSG) Pavle Grbović ukazuju da je jedini način na koji možemo biti sigruni izlaženje u javnost, u nadi da će pozivanje države da postupa na neki način učiniti da se mi zaštititmo, jer mi nismo radili ništa nelegalno a došli smo u situaciju da smo napadnuti samo zato što smo želeli da se izbori održe u legalnoj atmosferi”.

Ističe da pre dana izbora nikad napadača nije video u životu niti zna kako se zove.