Stefanović se sastao u Parizu sa francuskim ministrom vojske

0
75

Ministar odbrane Nebojša Stefanović sastao se u Parizu sa  francuskim ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje u oblasti odbrane između dveju zemalja.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović, koji boravi u višednevnoj zvaničnoj poseti Republici Francuskoj, sastao se u Parizu sa  francuskim ministrom vojske Sebastijanom Lekornuom. Ministar Stefanović izrazio je zadovoljstvo nivoom do sada ostvarene saradnje, ocenjujući da je ona sadržajna i intenzivna, posebno u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj oblasti. Kako je rekao, Srbija u Republici Francuskoj vidi pouzdanog partnera u ovom segmentu, što potvrđuje i tehničko-tehnološki obuhvat zaključenih ugovora u proteklom periodu, kao i prisustvo kompanija naše vojne industrije na Međunarodnom sajmu vojne tehnike “Eurosatory 2022“, koji se  trenutno održava u Parizu. On je istakao da je naša zemlja opredeljena da nastavi da razvija i unapređuje saradnju sa drugim državama i partnerima u oblasti odbrane u skladu sa sopstvenim interesima, a u cilju jačanja nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti.

Unapređenje odbrambene saradnje sa Republikom Francuskom, u skladu sa jačanjem ukupnih bilateralnih odnosa naših zemalja koji idu konstantno uzlaznom putanjom zahvaljujući prijateljskom odnosu dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona, svakako je jedan od prioriteta, naveo je ministar Stefanović. Kako je istakao, tome svakako doprinose i međusobne posete visokog nivoa i neposredni razgovori, te je uputio poziv francuskom kolegi za zvaničnu posetu Republici Srbiji.  Ministar se i ovom prilikom zahvalio Republici Francuskoj na snažnoj podršci našoj zemlji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji, koje je spoljnopolitički prioritet Srbije i strateško opredeljenje.

Ministar vojske Republike Francuske Sebastijan Lekornu poželeo je dobrodošlicu potpredsedniku Vlade i ministru odbrane dr Nebojši Stefanoviću i preneo zadovoljstvo zbog razvijenih odnosa Republike Francuske i Republike Srbije, kao i uverenje da će u narednom periodu doći do daljeg jačanja saradnje dva ministarstva. On je potvrdio podršku Republike Francuske našoj zemlji na putu evropskih integracija i preneo da ceni napore Republike Srbije na očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ministar Lekornu istakao je i da će Ministarstvo odbrane Republike Francuske podržati sve dogovore i sporazume koje Ministarstvo odbrane Republike Srbije postigne sa francuskim kompanijama odbrambene industrije. Sastanak sa ministrom Stefanovićem je među prvim bilateralnim susretima koje je francuski ministar Lekornu imao od nedavnog preuzimanja dužnosti ministra vojske Republike Francuske.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here